Logoen for miljøbevissthet.
Vinneren 2006, hvor tema var innendørs belysning.
...«and the winner is»... den 2, 75 m lange Open Bic.

Open Bic tok seieren

Man trenger ikke å være stor for å være best. Årets vinner av «Blå båt»-konkurransen i Frankrike er nemlig den lille Open Bic.

Publisert Sist oppdatert

Stort bilde: Open Bic er årets Blå båt i Paris.

Hall 2.1, Porte de Versailles, Paris

Franske båtfabrikanter har bestemt seg for å ta miljøet og klimaet på alvor. Derfor har den franske forbundet for nautisk industri (FIN)  siden  2005 gitt en pris til årets såkalte «blå båt». Prisen går til den produsenten som innen et gitt tema har utmerket seg ved å uvtikle et fritidsbåtprodukt  som respekterer  det maritime miljøet og som bidrar til en varig og bærerkraftig utvikling på dette området.

Bakgrunnen for konkurransen er å motivere produsenter tilknyttet fritidsbåtindistrien  til å tenke nytt og innovativt i forhold til utvikling av nye produkter, det være seg store og små båter eller ustyr som belsysning, energi- og  og ferskvannsystemer om bord. Prisen deles ut hvert år under Salon Nautique og er på 20 000 euro.

Vannbesparing i 2008

I år vant altså den nylig godkjente ISAF-jolla Open Bic, som er lagt med tanke på å gi ungdommer en spennede racingbåt etter at de er ferdig med Optimisten, men før de går over til større joller eller små kjølbåter. Båten ble valgt utfra det miljømessige hensynet som er lagt til grunne i produksjonen, uten å gå på bekostning av båtens egenskaper og kostnader.

Tidligere vinnere  har vært (2005) T3EI, et firma som utvikler blant annet teknologier innen filtrering og behandling av vann. Tema var behandling og resirkulering av sort vann (toalettvann). I 2006 gikk firmaet  ILS-mer av med seieren i konkurransen om å presentere den mest innovative måten å redusere bruk av energi om bord. Ved bruk av  produsentens LED-og lysstoffrør- system reduseres  energiforbruket med 75 prosent i forhold til vanlige lamper.

Tema for 2008 er  «Vann om bord; produksjon og økonimisering», og fristen for innlevering av forslag er 30.september 2008. Vinneren blir igjen presentert på Salon Nautique 2008.

Det blå merket

En båt trenger likevel ikke å ha vunnet konkurransen for å kvalifisere til en såkalt «Bateau Bleut» (Blå båt) -tittel. Samtlige nye båter som innfrir de gitte miljømessige kritereier kan merkes med et Bateau bleu-logoen for å vise at de er godkjente som miljøbåter. Det samme gjelder eldre båter som har foreatt de nødvendige endringer og tilpasninger for å innfri disse kravene.

Blant de båtprodusentene som bærer Bateau Bleu-logoen er blant annet Bavaria (motor og seil), Beneteau (motor og seil), Brunswick, Archambault, Allures og Kojac.