Søk i arkivet

Jefa tok prisen

DameAward er nettopp utdelt. Et helt nytt styresystem fra Danmark tok hovedprisen.

DameAward utdeles hvert år under bransjeutstillingen Mets i Amsterdam. I fjor gikk prisen til norske Sleipner. I år er det danske Jefa som stikker av med den prestisjefulle prisen.

Sparer plass
Traveller heter Jefas nye system. Det består av en skinne som kobler sammen to ror og to ratt, som blir stadig mer vanlig på seilbåter. Til nå er det vanlig å bruke en kvadrant på hvert ror, som krever mye plass. Det nye Jefa-systemet er langt mer plasseringsvennelig, og som vil gi båtdesignere nye muligheter. Traveller-systemet begrenser bruken av kabler. Jefa har prøvd ut ulike løsninger, og har brukt en vanlig løygang fra cockpiten når systemet ble utviklet, derfra navnet. Traveller betyr løygang på engelsk.

Fire hjul

Systemet består av en vogn med fire hjul som er koblet direkte opp mot hvert ror. Vognen kan ikke rotere, men bare bevege seg i sideretningen. Vognen er så koblet mot rattene via kabler. Systemet kan brukes på båter av alle størrelser. Systemet kan også tilpasses katamaraner.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen