KOS PÅ KAIA: De fleste hunder er ikke veldig begeistret for båtliv. Gleden ligger i å være med flokken på tur, gå i land for å leke, bade og treffe nye hundevenner. Kanskje oppleve en liten sommerflørt på kaia.
SKIPSHUND: Skipshunder kommer i alle former, farger og fasonger.
TEPPER I LEIDEREN: Det er greit å ha et utvalg i sklisikre matter, til å legge på dørk og dekk ? både når man er på sjøen og ved kai. Vi har også lagt teppebiter i trapper og der hunden ellers beveger seg i båten.
PÅ HUNDENS PREMISSER: Du må ha i tankene at med hund om bord må turen i stor grad legges opp på dens premisser. Noe som blant annet innebærer at distansene ikke bør være for lange og at vi ikke legger ut når været er for ruskete.
TABLETTER: Mot sjøsyke brukes samme medisin som mot bilsyke og reisesyke (for eksempel Postafen). Beroligende midler, som Nozinan, kan brukes som nødløsning om man må ut i sjøgang. Snakk med veterinæren om dette.
LEKER: Om bord i båt er det ikke særlig smart med baller som hundeleker. De har en lei tendens til å falle på sjøen. Bruk leker som flyter og som ikke ruller.
SKIPSHUND: Skipshunder kommer i alle former, farger og fasonger.
HUNDELANDGANG: Det finnes spesielle hundeleidere på markedet, eller man kan lage sin egen. Dette er hundeleideren «Pet Step II».
SKITT OG SØLEVANN: Du er garantert å oppleve en skitten og våt hund. Det kan være en utfordring å holde den ren og tørr. Aller verst er det med finkornet.
SAMMENLEGGBAR: På sommeren er det ikke sikkert du finner vann der du skal lufte bikkja. Det finnes et godt utvalg sammenleggbare vannskåler i nylon. De ser nesten ut som en liten hatt. Praktisk å ha med på tur.
STØVSUGER: Selv om vi har gjort forsøk på å innføre røyteforbud blir det alltid mye hundehår om bord. Da er det greit med en oppladbar støvsuger.
SMART VANNSKÅL: Vi har brukt en spesiell vannflaske med innebygget skål, kan henge i belte eller bringes med i tursekken. Fungerer også greit om bord i båten.
SOLBRILLER: Hunder kan oppleve å bli snøblinde på sjøen. Det finnes spesielle hundesolbriller på markedet. Og du verden så kul hunden ser ut.
FJERNING AV FLÅTT: For å fjerne flått finnes det forskjellige redskaper. Vi har best erfaring med små, grønne «plastbrekkjern». Disse kommer i pakke med tre forskjellige størrelser.
VÅT HUND: På båttur vil de fleste hunder oppsøke vann og bli våte. Ha med rikelig med håndklær. Hunden bør være tørr når den legger seg for kvelden.
TØFF OG KUL: Linus er litt av en hund, både tøff og kul. Han blir gjerne med matmor på kajakktur. Fotografert i Bjørnsund.
SIKKERHETSLINE: For å hindre at hunden faller i sjøen kan du bruke sikkerhetsline. Som sikkerhetsline kan du enten bruke slike seilerne bruker eller du kan lage en selv. Den festes i vesten. Aldri i halsbåndet.

Et liv som skipshund

Hvordan er det å være hund om bord? Og hva kan du gjøre for at trivselsfaktoren skal være størst mulig? Vi har spurt hunden Bilbo.

Publisert Sist oppdatert

Logrende svinser Bilbo rundt på kaien, utålmodig etter å komme seg om bord i båten. Men han innrømmer at det ikke først og fremst er selve seilturen han ser frem til. Gleden ligger i å være med flokken på tur, gå i land for å leke, bade og kanskje treffe nye hundevenner.

Bilbo er flatcoated retriever – en skikkelig «Salty dog» med lang fartstid som skipshund på seilbåt. Rasen kjennetegnes ved at de er aktive, lekne og at de elsker vann – i alle former. Bilbo deler gjerne sine båterfaringer med andre hunder og hundeeiere.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER