ALLSIDIG: Seascape 14 skal være en enkel jolle som tilfredstiller alle.

Seascape med allsidig seiljolle

Seascape 14 blir både en enmanns og en tomanns jolle.

Publisert Sist oppdatert
STABIL: Jolla er realtivt kort og bred. Skroget er utviklet for å plane raskt.
COCKPIT: Bilde av Seascape 14. Båten skal viser i Dusseldorf i januar.

Allsidighet er nøkelordet for jolla som blir lansert på Dusseldorf i januar. Den vil fungere som en jolle til å rekruttere nybegynnere, til en superraskt jolle for de avanserte.

Båten kan seiles med bare storseil, eller med fokk og gennaker.

Båten for to kjølkasser, som skal gi balanse om båten seiles med eller uten forseil.

Stabilitet, fart og ergometri

Samuel Manuard har skapt en skrogform som skal være en god balanse mellom stabilitet og fart. Båten er bygget for å plane raskt, og da hjelper det også med lav vekt.

Skroget skal også ha god stabilitet i lengderetningen. Det gjør at nesen ikke dukker under så lett, og gjør at skroget kommer raskere i plan. En negativ baug øker oppdriften foran.

Utviklerne har også jobbet mye med å skape en cockpit som er god å sitte i. Dette er testet ut for seilere med ulik høyde, og resultatet er en utforming som skal passe alle.

Lav vekt

Den 4,3 meter lange jolla veier 67 kg, 8 kilo mindre enn en 29er, men 8 kilo tyngre enn en Laser.  Glassfiberlaminatet er vakuumstøpt med vinylester, som skal gi økt styrke. Det skal være mulig å transportere båten på taket av en bil.

Båten er utviklet med tanke på at alt skal være enkelt.

Som enmannsjolle vil Seascape 14 har høyere stabilitet takket være 31 cm bredere skrog med knekkspant, og en kvadrat meter større storseil enn en laser.

Samenlignet med en 29er, vil Seascape 14 ha samme seilstørrelse på kryss, men mangle to kvadratmeter på slør på grunn av en mindre gennaker.

Grei pris

Båten blir levert med todelt karbonmast. Også baugsprydet er bygget i karbon.

Prisen starter på 8200 euro uten moms, det vil si rundt 100 000 kroner. Fullt utstyrt havner prisen på 10 750 euro.

FLEKSIBEL: Seascape 14 er langt enklere enn 29er og 420. Den har mer seil enn 420, og vil også fungere som en enmannsjolle.