Søk i arkivet

ENERGI: Watt&Sea lanserer vindturbin for raske båter.
ENERGI: Watt&Sea lanserer vindturbin for raske båter. Foto:
BLADER: Turbinen har bare to blader. Disse er tynne og lange.
BLADER: Turbinen har bare to blader. Disse er tynne og lange. Foto:
Foto:
HUL: Bladene er laget som en karbonsykkel. Det blåses luft inn i støpeformen. Hulrommet er fylt med skum.
HUL: Bladene er laget som en karbonsykkel. Det blåses luft inn i støpeformen. Hulrommet er fylt med skum. Foto:

Vindturbin for regattabåter

Franske Watt&Sea har utviklet en mer effektiv strømkilde sammen med «Macif».

KARBON: De to bladene er laget av
karbon. De har et mønster på profilens overkant som
skal gi mer effektiv luftstrøm.

KARBON: De to bladene er laget av karbon. De har et mønster på profilens overkant som skal gi mer effektiv luftstrøm. Foto: SEILmagasinet

Watt&Sea er kjent for sine slepegeneratorer. Disse er som en påhengsmotor som vippes ned i vannet da det er behov for strøm om bord. Dette produktet lages både for regattabåter, og for turbåter. Det er også utviklet en pod-versjon som står permanent plassert under skroget.

Nye løsninger

Under Mets lanserte firmaet en vindturbin for regattaseilere, særlig shorthandseiling på havet. Produktet er utviklet sammen med Francois Gabart. Turbinen har nå blitt testet ut på «Macif» over ett år, og er klar for markedet.

Turbinen har bare to blader, og disse er bygget i karbon. Det unike med produktet er at bladene står i le av turbinen. Fordelen skal være at systemet tilpasser seg vindretningen raskere og mer presist, som gir en bedre luftstrøm.

Høy effekt

Lav vekt er en selvfølge. Også stolpen turbinen er plassert på, er av karbon. Den er også veldig tynn og aerodynamikk. Selve dynamoen er laget med permanente magneter, og skal være av ypperste klasse.

Foreløpig er dette en turbin for ekstreme båter. Fartsvinden over dekk blir enorm. Mens vanlige turbiner stenger seg ned i vind over 35 knop, skal denne tåle vind opp mot 50 knop (25 m/s). Under gode forhold skal propellen generere 120 watt. På en 12 volts anlegge er det 10 Amp. 

LES: Batteriene til shorthandedseilerne

TRIMARAN: Turbinen skal gi 120 watt
i 10 m/s effektiv vind. Utstyret er testet ut på
«Macif» hvor det alltid blåser over dekk.

TRIMARAN: Turbinen skal gi 120 watt i 10 m/s effektiv vind. Utstyret er testet ut på «Macif» hvor det alltid blåser over dekk. Foto: Yann Riou

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen