FLERBRUKS: iPad har vist seg å være til både nytte og underholdning; som navigasjonshjelp, bibliotek og opplysningssentral. Blant annet.
FLERBRUKS: iPad har vist seg å være til både nytte og underholdning; som navigasjonshjelp, bibliotek og opplysningssentral. Blant annet.
EVA LESER BOK.
EVA LESER BOK.

iPad: Relevant dings for langturseilere

Nå har også langturseilerne lagt sin elsk på iPaden. Og de finner nytte i den.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært skrevet litt i norsk båt­presse om i­Pad som kart­plotter med Navionics kart. For oss har iPaden vist seg som et fantastisk tilbud, og ikke bare på grunn av Navionics. Det teller selvfølgelig tungt at du kan skaffe deg et komplett sett med kart for hele vestkysten av USA inklusive Alaska med mye av Canada og Mexico for $25. Når man sammenligner med andre elektroniske løsninger har man egentlig betalt hele iPaden bare på grunn av kartene.

Relevant dings

Beslutningen om å kjøpe en iPad var derfor ikke vanskelig. Anskaffelsen ble gjort i Canada i sommer. Det ble fort klart at iPaden tilbyr langturseileren mye mer enn et kartsystem. Få dingser er mer relevante for en langturseiler.

Man kan ikke skrive om en i­Pad uten å si noe om «opplevelsen». Skjermen er strålende og kan benyttes i solskinn selv om litt skygge gjør opplevelsen mye bedre. Det hele er en god opplevelse på en måte som Apple synes å gjøre bedre enn andre. Det er ikke ny teknologi, men i en fantastisk innpakning. Størrelsen gjør opplevelsen ganske annerledes enn på en iPhone.

Selv langturseilere bruker det meste av tiden ved land (jeg kommer tilbake til Navionics kartene). En dag trengte jeg litt gelcoat for å pynte på båten vår, Necessity.

Hvor er nærmeste West Marine (båtbutikk)? Slå inn West Marine på Google Maps. Nærmeste butikk (og andre) kommer opp. Du får tre alternativer; gå, buss eller bil. Dingsen har selvsagt GPS og vet hvor den er. Litt langt, så valget ble buss. «Gå 200 yards i den og den gaten – bussen går om 4 minutter» – alt vist direkte på kartet. Dette er i San Francisco-området så her er det godt med kollektivtransport, og de har visst å gjøre ruteplaner tilgjengelig for Goog­le Maps.

Brukere av smartphones kjenner selvsagt denne funksjonaliteten fra før, men dette er et tilfelle der størrelse har betydning – ikke bare på grunn av våre 60 år+.

FLERBRUKS: iPad har vist seg å være til både nytte og underholdning; som navigasjonshjelp, bibliotek og opplysningssentral. Blant annet.
FLERBRUKS: iPad har vist seg å være til både nytte og underholdning; som navigasjonshjelp, bibliotek og opplysningssentral. Blant annet.

Telefon uten telefon

«Appen» til Volvo Penta kan også være nyttig. Ikke alle Volvo-forhandlere kommer opp via Google Maps, og filtre til motoren må vi ha fra tid til annen.

Å snakke med kjente og kjære der hjemme er viktig. Min iPad har 3G og for $25 per måned har jeg 2GB data (AT&T) i tillegg til WiFi, som også finnes i de fleste marinaer (og alle Starbucks etc.) (Appen «Find Free WiFi» virker meget bra). iPaden har ikke telefon, men Skype virker fint. At dette egentlig er en «iPhone app» spiller ingen rolle. Rykter om at Skype ikke virker, er med andre ord feil. Og i denne delen av USA har AT&T brukbar dekning, så Skype virker også langs store deler av kysten.

Noe av det fantastiske ved å seile langt er nettene til havs. Stjernehimmelen er strålende, men hva er det man ser? Appen «Star Walk» er så mye bedre i HD på en iPad. Hold den opp mot himmelen. Det innbygete kompasset orienterer automatisk, så her har du stjernene der de skal være. Det er bare å trykke og lese om dem.

Underholdende

Langturseilere har tid til å lese – og gjør det. Hjemme har Eva  (min kone) nettopp lest en fantastisk bok – «Shantaram». Boken er skrevet av en australsk forfatter og kjeltring, og handler om livet på rømmen i Bombay (anbefales). Det tok meg fem minutter å skaffe den på iBooks. Å lese den på iPaden var en fornøyelse. Senere er det blitt flere bøker både via Kindle appsen,  Nook (Barnes & Noble)  og i iBooks. Prisene er hyggelige. At norsk bokbransje ennå ikke er på banen, er tragisk. («Bokskya» kommer visstnok til våren, men bare navnet kan jo skremme folk over til engelsk).

EVA LESER BOK.
EVA LESER BOK.

Film på iPaden er også bra, men for en reisende er det ikke alltid at WiFi-forbindelsen er rask nok for praktisk nedlasting.

For en nyhets- og debatt-freak som meg, er muligheten for elektroniske abonnement på aviser og tidsskrifter for eksempel «the Economist» langt viktigere. Ecomomists elektroniske utgave er for øvrig meget bra. VGs app, slik den foreligger, ville jeg aldri gidde å betale for om det skulle bli aktuelt.

Ellers er iPaden fylt opp med bilder og annen informasjon fra min PC. Alt dette trives godt på lesebrettet, selv om synkroniseringen via iTunes er mindre enn elegant. Dokumenter og regneark krever dessuten tilleggsapper. Hvorfor Apple ikke har lagd noe mer egnet er et mysterium, når brukeropplevelsen ellers er så bra.

Navigasjon med Navionics

NAVIONICS
NAVIONICS

Tilbake til Navionics. Dette er et fantastisk tilbud, og kartene er gode nok. Funksjonaliteten er vesentlig mindre enn for eksempel for MaxSea/C-map, og du må se langt etter nyttig funksjonalitet som tidevann og strøm. Har du imidlertid et begrenset budsjett, er Navionics på iPad antagelig alt du trenger. Jeg ser tidligere at det har vært kritisert at båtens posisjon ikke lar seg låse i senter av skjermen. Det er imidlertid feil. Dersom du trykker to ganger på GPS, så har du også den funksjonen.

Dette er bare et lite utvalg av de applikasjonene jeg benytter. Til lands eller vanns:

Nå går jeg ingen steder uten min iPad.

Ingen negative sider?

Eva påstår at jeg har sluttet å snakke med henne etter at dingsen kom om bord. Nå får hun sin egen.