Anbefaler foilbrett fra Starboard for OL 2024

Utøvergruppa som testet tre ulike typer foil-brett mot RS:X og en annen ikke foilende brett, har valgt Svein Rassmussens forslag.

Publisert Sist oppdatert
FLY: Svein Rasmussen mener at brett med foil vil øke interessen for windsurfing i OL.

I begynnelsen av oktober ble det testet ut nytt windsurfingutstyr aktuelt for OL i 2024. Testingen gikk i regi av World Sailing. Det ble testet ut tre ulike foil-løsninger, RS:X, som brukes i dag, samt «Glider», som kan beskrives som en modernisert RS:X. Seilerne som testet ut de ulike løsningene har innstilt iFoil fra Starboard som anbefalt løsning, men det er World Sailing som til slutt avgjør. En tilsvarende test ble gjort for å se på erstatninger for Laser, hvor RS Aero ble anbefalt, men World Sailing ignorerte dette, og behold Laser. Det kan også skje med iFoil.  

Engasjert nordmann

Svein Rassmussen er grunnlegger av Starboard, og var selv i Italia for å informere om sitt produkt. Selv om Rassmussen bor i Thailand, så er han norsk, og representerte Norge under OL i 1984, da på Winglider-brett.

Rasmussen er opptatt av miljø, og har ambisjoner om å plante ett mangrovetre for hvert brett som blir solgt. Ansatte hos Starboard skal også plukke opp det dobbelte av plast av det som brukes til å produsere hvert brett.

Om Starbord blir valgt, så følger Svein Rasmussen i kjølvannet av Jan Hermann Linge med Soling og Ynglig i OL, og Johan Anker med Drake, entype båter med norsk opprinnelse.

Fleksibel løsning

iFoil er en løsning med ett brett og ett seil som skal kunne brukes fra fem til 35 knops vind. Alt utstyret skal få plass i to bagger, og er langt mindre og lettere enn dagens løsning. Det vil gjøre transport enklere.

For at utstyret skal kunne brukes i alle typer forhold, har brettet også en standard finne for tøff vind. I tillegg er det to «Fusalage», kroppen mellom forfinnen og halefinnen. En lang kropp gjør foilingen mer stabil, mens en kort gjør det mer manøvrerbart.

Menn vil bruke seil på 9 kvm, mens kvinner vil bruke seil på 8 kvm. Seilet er fra Severne, et merke som er under Starboard-paraplyen. Det er også utviklet utstyr fra unge.

Under testen brukte RS:X-seilere kort til på å lære seg teknikken med foiling. 

 

SEILmagasinet møtte Svein Rasmussen i Torbole, les: Neste OL-brett kan bli norsk. 

FORBISEILT: Foilbrett seiler raskere og høyere enn tradisjonelt brett. Det er også mindre fysisk.