Snøfri vinter ga ny idé:

Isseiling på Selbusjøen
Isseiling på Selbusjøen

Isseiling på Selbusjøen

Anton Gisetstad og hans to sønner så sitt snitt til å prøve en ny sport, og har bygget egen isseiler.

Publisert

Idéen om isseiling begynte i fjor da de hadde en lang periode med kulde uten snø.

– Jeg satt på jobb og så utover isen og fikk idéen. Jeg søkte på nettet og fant veldig mye stoff om isseiling, forteller Anton Gisetstad.

Etter jul i år ble det igjen en spesiell vinter, med fin is og helt snøfritt. I tillegg har det vært lange perioder med vind. Til slutt Anton han og sønnene alvor av idéen og bygde en enkel seiler på egenhånd.

At ingen av dem hadde forsøkt seg på isseiling tidligere,

var intet hinder for å gå i gang og konstruere en isseiler selv.

– Den er bygd ut fra en modell som kalles Isabella, og har en liten hjelpemast. Til denne fester vi et vanlig seil fra seilbrett. Ellers har vi gjort det svært enkelt. De tok skøtytejern fra gamle lengdeløpsskøyter, og festet dem på to planker i kryss. Et gammelt bilsete til å sitte på og litt tau og noen trinser, så var vi i gang.

Selbusjøen er tre mil lang. Den er dyp, og det er sjelden is over hele sjøen. I år har det også vært mye vind, så det meste av sjøen er åpen. Men i de nordøstre områdene er det solid stålis. Der holder Gisetstad og sønnene på.

Anton Gisetstad forteller at de har lest en del om sikkerheten, ettersom de ikke har mye erfaring fra før.

– Vi seiler i ei bukt hvor vi er sikker på at isen er tykk nok over det hele. Isen er også sjekket med isbor. Kunnskap om isen er viktig, understreker Gisetstad.

–Ellers har ikke vi annet utstyr en isbrodder, men det er anbefalt å ha med flytevest og ispigger i tilfelle man havner i vannet, sier han.