VINGE: En oppblåsbar vinge er blitt utviklet i Frankrike. Den skal gjøre seilingen enklere.
skjermbilde20170823kl.11.41.50
MAST: Riggen har en frittstående teleskopisk mast satt inne i vingen.

Opplåsbart seil med en rekke fordeler

Vingmast kan bli fremtiden. Et sveitsisk konsept virker lovende.

Publisert Sist oppdatert

Sveitsiske Edouard Kessi står bak IWS, inflatable wind sail, en rigg bestående av en teleskopisk mast, en spesiell bom og et opplåsbart seil. Løsningen er hentet fra paraglidere, og gir en rekke fordeler.

To års test

Første riggen ble testet ut i 2015 på en Laser-jolle. I 2016 fikk riggen internasjonal patent. Da ble det også gjennomført testing mellom Laser med vanlig rigg mot Laser med den nye vingmasten. Testen bekreftet at vingmasten hadde en rekke fordeler.

I sommer har løsningen testet ut på en 5,5 m med en vinge på 42 kvadratmeter. Båten er utstyrt med en sammentrekkbar mast på fem deler.

TEST: Laser med vingseil ble testet mot en med konvensjonell rigg. Testresultatene var så gode at riggen ble utviklet videre.

Gjør seilingen enklere

Gründerne bak systemet har tro på at den nye riggen kan ha en rekke bruksområder. For turseiling, blir det enklere å seile. Riggen krever et minimum av dekksutstyr, og trimmen består i kun av en line, en som justerer vinkelen på bommen.

Utviklerne mener også at riggen vil fungere på lasteskip, hvor vindkraft kan redusere drivstoffkostnadene dramatisk.

Flere fordeler

Vingmasten har et mer effektivt profil enn et seil. Det skal gjøre at båten får mer krefter freover, og mindre til siden. Det fører til økt fart og redusert krengning. Profilet holder seg stabilt i alle situasjoner, som gir en bedre balanse i båten.

Utviklerne mener også at riggen vil gi reduserte krefter på båten, noe som gjør at båter kan bygges lettere. Den teleskopiske riggen gjør også at seilingshøyden reduseres når seilet er nede.

Trykket inne i seilet skapes fra en vifte.

TYNN: En vifte gjør at det er overtrykk inne i vingen som er sydd av tynn duk.
BRETT: iRig gjør seilingen windsurfing enklere, både å lære, og å transportere.

Finnes for windsurfing

Opplåsbar rigg har blitt populært for seilbrett. iRig fra North Sails er utviklet etter erfaringer fra Tube Kite, oppblåsbare drager. Vekten er bare 1,5 kilo, noe som er 70 prosent lettere enn en konvensjonell windsurfingrigg. Lav vekt gjør den også enklere å håndtere. Oppblåsbar rigg er også enklere å transportere. Riggen egner seg mest for nybegynnere.

Også racing

America's Cup har vist vingriggens fordeler, men her blir hele riggen heist på plass med en kran før hver seiling. Under MiniTransat som starter i høst vil det delta en båt med vingmast. Denne båten har også foiler.

Les mer om «Arkema» her