Mesternes Mester 2022:

FINE FORHOLD: Fire til syv sekundmeter, flatt vann og opphold gjør seilingen spennende, men ikke altfor krevende, rapporteres det.

Mesterne kjemper nå om Kongepokalen

«Norges beste seiler» skal kåres – rekordmange seilere deltar.

Publisert Sist oppdatert

Mesternes Mester er nå underveis i Åsgårdstrand. Mesterskapet, hvor alle godkjente Norgesmestere inviteres for å avgjøre hvem som er Norges beste seiler, kan i år skilte med rekordstor oppslutning. Påmeldt er 36 lag bestående av 145 seilere som alle og enhver holder svært høyt nivå – å hevde seg i dette feltet er særdeles tøft.

Vinneren kåres under «Den store seilerfesten» på Vippa i Oslo lørdag kveld. Der vil mange av landets ivrigste seilere samles for å avslutte årets sesong, og det vil også deles ut flere hederspriser. De som kommer seirende ut fra helgens mesterskap mottar kongepokalen og den uoffisielle tittelen «Norges beste seiler».

LEDER: Ragna Agerup, som tidligere i år vant NM i J/70 topper foreløpig resultatlistene.
HAKK I HÆL: Regjerende mester Morten Helgesen ligger for øyeblikket ett poeng bak Ragna.

Ligaseiling samler

Mesterskapet har siden oppstarten i 2009 blitt ett samlingspunkt for toppseilere i alle aldre. Eksempelvis er den eldste deltageren i årets utgave 66 år gammel, mens den yngste skipperen, Norgesmester i optimist Milla Sandmo Birkeland, er 14. Seilerne har til vanlig tilhørighet i svært ulike klasser– alt fra Oselvar til Waszp, eksempelvis, men seilerne samles under denne regattaen for å konkurrere i identiske J-70er.

Formatet er basert på ligaseiling, hvor bytter på å bruke ferdig riggete entype båter. Seilasene, eller flightene som det kalles, varer kun i 12-15 minutter, og seilingen karakteriseres av å være kortvarig og intens. Formatet har blitt kalt «seilingens 100-meter», og for å gjøre det bra her må alt klaffe fra start. Ett dårlig taktisk valg, eller en dårlig utført manøver kan fort lede til dårlig plassering, og én dårlig plassering kan brått føre til at man blir slått ut av ligaen. Etter innledende runder står 10 båter igjen til finale, tidligere resultater blir da slettet, og etter tre seilaser kåres en vinner.

Vanskelig å plukke en favoritt

Hvem som stikker av med kongepokalen i år er ikke lett å spå grunnet feltets gjeve nivå, men allerede nå ser vi at noen av lagene har begynt å hevde seg.

Etter første dag topper Norgesmester i J/70 Ragna Agerup resultatlisten med ni poeng. Hakk i hæl finner vi regjerende mester Morten Helgesen med 11 poeng, etterfulgt av Peder Jahre (Melges 24) og Eivind Melleby (Yngling), begge to har med 13 poeng.

Fine forhold, men skal blåse opp

VÆRMELDINGEN: I natt er det meldt periodevis stiv kuling fra sør.

SEILmagasinet er på plass i Åsgårdstrand og kan rapportere om fine forhold. Opphold og sol samt fire til syv sekundmeter fra sør-sørvest gir bra med vind, men fortsatt flatt vann. Forholdene beskrives som spennende, men ikke altfor krevende.

I natt skal det derimot blåse kuling fra sør og selv om vinden forventes å avta i morgentimene er det knyttet stor spenning til værmelding sin treffsikkerhet. Hvis vinden løyer noe senere enn det som nå er meldt kan det bli en særdeles frisk seilas i morgen.

Følg med på resultatene her

Se vår Mesternes Mester-spesial av SEILmagasinetTV, hvor Thomas Nilsson er med som gjest: