Test fra arkivet: Jeanneau Sun Odyssey 36i
Helt all right
Jeanneau Sun Odyssey 36i er avløseren til suksessbåten Sun Odyssey 35, og vår prøvetur viste at den er en verdig arvtager som har litt mer av det hele. Det gjør båten helt all right.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjenglig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 12 år til bake og funnet en test av Jeanneau Sun Odyssey 36i. Testen var publisert i nummer 6-2007.
Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager.
Forholdene under prøveseilasen var varierende. Vi startet i en fin bris som økte til frisk bris etter hvert, hvilket betød at vi startet med full duk og endte med to rev i storseilet og noen ruller på genuaen. 14 m/sek og tidvis ustabil kastevind hadde vi på det meste.
Under alle forhold seilte Jeanneau Sun Odyssey 36i pålitelig med god balanse. Vi hadde i praksis full kontroll med båten i alle situasjoner. Vi kunne få den til å broache om vi presset den i kastene, men da var krengingen så stor at fotlisten lå i vannet. Og med båtens høye fribord er det ganske mye krengning, slik at om roret slipper vannet da, er ikke det spesielt oppsiktsvekkende.
Konklusjonen er grei; Jeanneau Sun Odyssey 36i er lett og trygg å seile, og den står ikke tilbake for sin eldre lilleøster, Sun Odyssey 35. Snarere tvertimot.

FIN BALANSE
Balansen mellom kjøl, ror og seilplan er finstemt; vi kunne trimme båten slik at den seilte bidevind på egenhånd. I rolige forhold kunne dette vare ganske lenge. Disse egenskapene gir et lett rortrykk og en fin styring. Med seiltrimmen kunne vi gi båten den vesle logirigheten vi ønsket.
På bidevind tøffet det avsted i en fart på mellom 6,2 og 6,4 knop og med en kryssvinkel i nærheten av 90 grader. Det gir morsom turseilas med godt avansement. Da vinden økte og vi revet ned, kom kryssfarten lettere og lettere opp i 6,5 knop. Vi fikk en fornemmelse av at forholdet mellom vindstyrke og forventet fart stemte bra.
Da vi falt av, oppnådde vi 7,9 knop som høyeste fart, og da med en styrt kurs som lå ca. 120 grader fra vindøyet. På platt lens leste vi av 7,3 med ett rev i storseilet i et forrykende vindkast.
På slør er min erfaring at lillesøsteren på 35 fot er urolig å styre, men så var ikke tilfellet med 36i. Dette skyldes sannsynligvis en ny kjølkonstruksjon, som vi fornemmet også ga en bedre stabilitet enn vanlig er fra Jeanneau. Kjølprosenten er rett under 30, men den 1,94 m dype kjølen er 9 cm dypere og knappe 100 kg tyngre enn kjølen til Sun Odyssey 35.
Vi satte i to rev da vinden kom opp i 14 m/sek, samtidig som vi rullet litt på genuaen. Revingen foregikk kjapt og enkelt og ga oss en bedre seilas med mindre krengning. Båten var fortsatt lett og fin å styre.
Som standardseil hadde prøvebåten seil fra Quantum, og disse var i en bedre kvalitet enn hva jeg tidligere har sett av standard Jeanneau-seil. Riggen kom fra Seldén, hadde to salinger og var av 9/10dels type. Båten kan fås i Performance-versjon med høyere mast, storseil på 31 m2, 135% genua på 38 m2 og en dypere kjøl på 2,10 m.
FOR ENKELT
På prøvebåten savnet vi muligheten for å kunne regulere akterstaget – eller stagene – for Sun Odyssey 36i er satt opp med to akterstag som går til hvert sitt hjørne av båten, og begge har strekkfisk i enden. Å ikke kunne stramme akterstaget begrenser muligheten for å trimme genuaens staglik.
Trimfunksjonene om bord er tradisjonelle med alle fall, trimliner og storseilskjøt ført til en vinsj (Harken 32.2) og vinsjavlastere (Spinlock) på hyttedekket. Det er en grei måte å holde tau unna cockpiten på, men det byr på den ulempen at man må helt frem i luken for å trimme storseilet. Det gir ikke mulighet for hurtigmanøvre dersom båten seiles shorthanded. Én vinsj til så mange liner kan i gitte situasjoner være litt snaut. Det burde vært en på hver side.
Skinnene til genuaskjøtet er trukket helt inn til hytta og vognen festes ved stoppeknapper. Det er en «billig» løsning som medfører at man må slakke skjøtet og gå på dekk for å endre skjøtpunkt. Med en moderne, velfungerende rullegenua, som denne båten hadde, burde det være mulig å regulere skjøtpunktet flytende fra cockpiten ved hjelp av en haling til skjøtvognen. Dette er standard i Performance-versjonen, likeså inngår også justerbart akterstag i den versjonen. Slik burde de ha vært om bord i standardutgaven også. Der er det litt for enkelt.
Linen til rullegenuaen er ført over fordekket til hyttedekket, og på dette strekket representerer den en «snubletråd» på fordekket.


ROMMELIG COCKPIT
Den brede, store T-cockpiten er en klar forbedring i forhold til Sun Odyssey 35. En slik cockpit er god til landligge på turseilas, men ofte byr brede cockpiter på problemer med å få nødvendig fotfeste under krengning. I Sun Odyssey 36i er dette elegant løst i form av et et rør som er integrert i cockpitbordet i teak og som man kan sette føttene mot. Det teller også på pluss-siden at det er et øye der til fastgjøring av sikkerhetsline. Cockpitbordet må du dog betale ekstra for.
Rattet hadde minimal friksjon, men det er for lite til at man kan sitte på cockpitkarmen å styre. På den annen side satt man OK på den aktre benken. Båten kan fås med større ratt, og det handler selvfølgelig litt om seilstil; om man vil prioritere fremkommelighet i cockpiten eller en mulighet for en oversiktelig rormannsposisjon ute i borde.
Også rormannen hadde god fortstøtte under seilas og krengning.
Den friske vinden avslørte også et behov for større vinsjer til genuaen. De var glimrende plassert akter på den brede, forhøyete delen av cockpitkarmen, men Harken 40.2-vinsjene viste seg å være litt snaue i forhold til kreftene genuaen utviklet.
Akter er det plass til to gassbeholdere i styrbord benk, mens det er et stort stuerom og adgang til blant annet landstrøm i aktre babord benk. Det er også et mindre, praktisk stuerom i babord benk, mens man har adgang til et annet og større stuerom via toalettet.
Det er også avsatt plass til redningsflåte mellom cockpiten og badeplattformen, men det er inkonsekvent at den trappeformete luken slår inn mot cockpite. Det betyr at man må stå ute på badeplattformen og hive flåten opp og ut, men det vil være en vanskelig oppgave i en krisesituasjon. Til gjengjeld er rommet fint til andre formål.


GOD KVALITET
Under dekk minner innredningen mye om Sun Odyssey 35s, og kvaliteten ser veldig bra ut. Det er lagt mye omtanke i å gjøre salongen rommelig og funksjonell med mye skapplass og med full ståhøyde like innenfor dørene. Det er også god høyde over køyene både for og akter.
Ståhøyden i forpiggen er 180 cm, i salongen 192 cm og i akterlugaren 188 cm.
Salongen har U-formet sofa og et fast bord som tillater uhindret passasje til lugaren forut. Det kan fås en bordforlenger (ikke standard) slik at man kan sitte ved bordet også i den motstående sofaen. Det gir spiseplass til 6–8 personer.
Jeanneaus praktiske og utradisjonelle, flyttbare kartbord går også igjen i 36i. Her har Jeanneau tryllet litt med plasseringen ved å henge kartbordet på et par diskrete skinner i innredningen, slik at bordet kan kjøres tilbake over setet. Det gir et ekstra sete i salongen.
Byssa er L-formet, stor og funksjonell med en fantastisk kjøleboks på hele 180 liter. Komfyren er plassert tett på skottet til akterlugaren, som er beskyttet av en rustfri plate. Ståhøyden i byssa er 189 cm.
Det er laminat på oversiden av dørkplatene, og nå er også kantene av dem lakkert. Dørken lå fast og knirket ikke, og ved å løfte opp en dørkplate eller to fås lett adgang til sump og kjølbolter. Pumpen i sumpen er beskyttet mot rusk ved hjelp av en smart, firkantet sil.
Motoren ligger tradisjonelt under fremre del av cockpiten, og det er lett adgang til den ved å vippe leideren fremover. Til motoren kommer man også via luker i akterlugaren og i stuerommet aktenom toalettet.
Skrog og dekk er støpt etter moderne injeksjonsmetoder etter en patentert Prisma Process. Båtens røstjern er forbundet til bunnrammen via en rodstang i rustfritt stål.
Jeanneau Sun Odyssey 36i fås også i en versjon med to akterlugarer, der den ene lugaren går på bekostning av et dusjkabinett og det store stuerommet, pluss at bredden på køya i den opprinnelige lugaren blir smalere.
Jeanneau Sun Odyssey 36i er en velseilende båt som er trygg og god for mindre erfarne seilere, men den har også livligheter i seg for mer garvete seilere som ønsker seilglede.
