Test av Sun Odyssey 410
Jeanneau gjør det igjen
Sun Odyssey 410 er bedre enn Årets Båt i Europa 2018. Vi har seilt båten som har verdenspermiere under Båter i Sjøen.
For ett år siden ble Jeanneau Sun Odyssey 440 presentert i Norge, båten som under båtmessen i Dusseldorf i januar 2018 ble kåret som Årets Båt i Europa i kategorien Familieturseilere. SEILmagasinet testet denne, både i Sverige i August 2017, og i Spania 2017, og fikk seilt både i sterk og lett vind. Båten fikk fortjent pris, men noe kunne vært gjort bedre. Det er rettet i Sun Odyssey 410 som koster nesten en million kroner mindre, men er også noen fot mindre. Den nesten 12 meter lange båten har en pris som starter på under to millioner, men strekker seg mot tre millioner, for en godt utstyrt utgave.
Selv om totalinntrykket er bar, så er det flere detaljer som trekker ned.


Test av Sun Odyssey 440: Jeanneau forbedrer turseileren
Dagens folkebåt
Folk som kjøper seilbåter for turseiling nå, kjøper båter som en hytte. Den skal brukes for hele familien over flere uker. Da må det være godt med stueplass, tre lugarer, og stort bad.
Sun Odyssey 410 har alt hva familien ønsker seg av plass. Som bonus følger gode og trygge seilegenskaper.
Jeanneau har vært modige med design, og valgt utradisjonelle løsninger, både over og under dekk. Båten ser ut som den har blitt utviklet for regattaseiling, og er den første familieturseileren med negativ baug og negativt spring.
Sjekk Sun Odysseys data, sammenlignet med konkurrentenes.
Aggressive linjer
Sun Odyssey 410 er mer tøff, enn den er pen. Hadde båten blitt lansert for 10 år siden, hadde nok de fleste bare ristet på hodet, men smaken forandrer seg. Jeg liker den, men tviler på om alle er enige med meg i det.
Konseptet er en videreutvikling av Sun Odyssey 440, men designeren Marc Lomard har gått lengre. Også 410 har mye volum i baugen, men selve knekken er hevet, og ligger godt over vannlinjen. Det gjør at båten visuelt ser lett ut. Vi opplevde at båten tar bølgene litt penere enn 440, men fikk ikke seilt den under grove forhold.
Vi er skeptiske til at verftet ikke oppgir kjølvekten i sin reklame av båten, det er viktig informasjon. Men etter å ha seilt den, så kan vi ikke si noe negativt om det rettende moment, heller tvert i mot. Båten oppleves som overraskende stiv.


Stiv og trygg
Vi testet båten i ustabil vind fra nord. Vindstyrken gikk fra 4 m/s til kast på over 10 m/s. Det kan oppleves ganske dramatisk å seile i slike vindkast, som kommer som ut av en sekk. Men den nye 40-foteren er overraskende stiv, og krenger minimalt. Roret gir også godt grep, og vi mistet aldri kontrollen, tross for at vi ikke justerte seilene.
På slør så vi stadig hastigheter over 8 knop, til tider opp mot 9 knop. På kryss lå vi mellom 6 og 7 knop. Vi slo med en vinkel på ca 90 grader. Ikke som en regattabåt, men slettes ikke ille. Med bedre seil, så kunne vi nok knepet inn noen får grader.

Utformingen av cockpiten gir også økt trygghet, og båten lar seg fint håndtere av en seiler. Rormannen når alle skjøter uten å slippe rattet.
Walk around cockpiten, hvor dekket faller i bakre del, til ett nivå som dørken i cockpiten fungerer også på en 40-foter, men løsningen går på bekostning av sittestillingen for rormannen. Jeg satt greit bak rattet, men ikke på siden, slik jeg liker best. Akterstaget var også litt i veien.
40 og 46-vinsjer er også i det minste laget når seilene skal trimmes i mye vind.
Riggen er fornuftig. Bommen er lavt plassert på masten. Det gjør det enklere å pakke seilet.
Linene som er trukket helt bak til rormannen er litt i veien, om man ønsker å sitte på cockpitkarmen. Løsningen som er valgt, gir også litt mer friksjon.
Jeanneau har tatt langturseilerens krav på alvor. Det er langt opp til å sette på ett kutterstag, ett indre forstag for stormseil, fornuftig for tøff seiling. Det er også mulig med selvslående fokk.
Båten har også ett langt baugspryd. Med denne løsningen kan båten settes opp med tre ulike forseil på rull, helt i stil med dagens store shorhandbåter, hvor det meste styres trygt fra cockpiten
Ankeret er festet under baugsprydet, og går gjennom feste for forstaget. Fiffi.
Ikke bare seilegenskapene oppleves som trygge og forutsigbare. Også cockpitens utforming øker sikkerheten. Det er enklere å komme ut av cockpiten og frem på dekk. Også fallvinsjenes plassering øker tryggheten. Jeg foretrekker å stå fremme i cockpiten, når sentrum, heller enn å bøye meg ned, nær sjøen for å reve i dårlig vær.



Ny løsning under dekk
Jeg var overrasket da jeg så båtens salongløsning første gang. Det virket som om de ikke hadde fått kabalen helt til å gå opp. Men når du er om bord, så virker løsningen overbevisene. Den korte sjeselong i midten av båten kan gjøres lengre, og gir da to ekstra sitteplasser i salongen. Og salongløsningen er en av løsningene jeg liker bedre i 410, enn i 440.
Jeanneau har jukset litt for å få kabalen til å gå opp. Mastestøtten kommer inn på siden av sjeselongen, og virker litt malplassert. Nedgangsluken er heller ikke satt helt i senter av båten. Høyden på døråpningen til lugaren på styrbord og babord side har også ulik høyde. De fleste vil sikkert ikke bry seg om det, og det har nok sin logiske forklaring.
Forpiggen er enorm. Køya har en bredde på 150 fra fotende og helt frem. Det er også bra med skap og skuffer, men det er ingen sted å sitte.
Køyene er nesten like brede i akterlugaren. Også her er det mye stueplass. Det er også godt med vinduer som kan åpnes, men det er ikke luke i hyttedekk, en luke som ofte kan stå åpen i regn, beskyttet av sprayhood. Men de fleste kjøpere av en slik båt vil ha en full cockpitkalesje, og da vil det også være greit med lufting i dårlig vær.
På 440 var det tredørk rundt wc på badet. Denne dørken hadde en kant hvor søl kunne legge seg. Det var heller ingen terskel inn mot lugaren forut. På 410 er dørken en del av innerlineren, støpt i glassfiber. Ikke like elegant, men veldig mye mer praktisk.
Nyheten har også ett kartbord. Navigasjon med papirkart er neo færre driver med, men plassen fungerer også som kontor, og er ypperlig som sted å jobbe. Når det er plass, hvorfor ikke?
Rask for motor
Jeanneau har valgt fast aksling. Det har fordeler og ulemper. Fordelen er et enklere system som krever mindre stell og vedlikehold. Ulempen er økt støy og vibrasjoner. Støyisoleringen kunne vært bedre, og motoren skaper mer bråk enn hva vi har målt på andre tilsvarende båter. Støy fra motorvifta kan enkelt forbedres. Også vibrasjonslyder fra cockpitbordet kan fjernes.
Båten leveres med 40, eller 45 hk. Den store koster 20 000 mer, og vil nok være ett smart valg, særlig om man vil dra en tung jolle.
Vi fikk båten opp i 8,7 knop på full fart. Det med ett turtall på 3250 omdr. Motorkraften gjør det mulig å gå lange strekk i opp mot 8 knop, men en fart på 7,5 knop gir bedre drivstofføkonomi, og ett langt bedre lydnivå. Da ligger turtallet på rundt 2600.

Det er enkelt å komme til motoren, både forfra og fra siden.
Enkel luksus
Etter å ha seilt Hallberg-Rassy, X-Yacht og Arcona tidligere i uken, så opplever jeg at Jeanneau holder en enklere standard. Verftet velger løsninger som er rasjonelle, og billige. Benkplaten i byssa er tynn, men det gir også lavere vekt. Mye av treverket har tynn folie. Det holder ikke like bra som heltre. Skroget er støpt i enkeltlaminat. Det gir mer kondens enn ett skrog i sandwich, som krever mer arbeid å produsere. Sun Odyssey får sin styrke og stivhet av en kraftig bunnramme som går til over vannlingehøyde. Bunnstokkene er kraftige, og mellom disse er det godt med stueplass.
Personlig ville jeg foretrukket en båt bygget i sandwich med vakuumstøp, men det er en mer kostbar produksjonsmetode. Jeg fortrekker også gjennomfringer av kompositt, enn messing, som er å finne i Sun Odyssey. Jeanneau bruker kompositt kun på septikk.
Sun Odyssey 410 er arvtageren til Sun Odyssey 409, som senere fikk navn 419 etter en facelift. Dette var svært populære modeller. Nye 410 har ett potensial til å bli like populær.
SEILmagasinet testet Sun Odyssey 409 i 2011, les: Turbåt med eksemplarisk oppførsel.
Krever ekstrautstyr
Sun Odyssey 410 starter på 1 928 000 norske kroner, som er en svært hyggelig pris, men det er ikke hva du kommer til å ende opp med å betale. Verftene er flinke til å strippe båtene for å få prisen ned. Standard båt har to lugarer, og mangler det meste av komfortutstyr som en slik båt behøver. For å få tre lugarer, så koster det 46 700 ekstra. Med tre lugarer og to bad, hele 80 000 ekstra.
Du kommer ikke utenom «Trim level» pakken. Den enkleste innheholder helt nødvendig komfortutstyr, som jeg mener burde vært standard, men koster 117 000. Testbåten var oppgradert med enda mer luksus, som mer fancy belysning, solskjerming av vinduer mm, til 160 000.
Det er også mulig å få båten med «Performance» pakke, som gir oppgraderte seil, høyere mast, og mer avansert dekksutstyr. Pakken koster 144 000.
I tillegg kommer sprayhood/cocpittelt, varmeapparat, foldepropell, samt transport til Norge hvor båten skal rigges, stoffes og sjøsettes.
Testbåten koster ca 2,7 millioner. Det er lett å ende opp på 3 millioner.
SEILmagasinet testet Beneteau Oceanis 410 mot Dufour 412 i 2016, les. Familiehytter med 360° strandlinje.
