Vendee Globe

Kan Le Cléac'h blokkere Thomsons videre  fremmarsj?

Armel Le Cléac'h er innen rekkevide for Alex Thomson som med fem knops raskere fart gjennom vannet har fått nytt håp.

Publisert Sist oppdatert

Armel Le Cléac'l har ledet Vendee Globe seilasen siden Cape Leeuwin og hans «Banque Populaire VIII» leder fremdeles ved passering Ekvator, men i det siste døgnet har det stoppet opp for franskmannen som har måttet se på at Alex Thomson har kommet på skuddhold for å kunne innhente ham på det siste stykket mot mål. Nå forsøker Le Cléac'h desperat å blokkere britens videre fremmarsj. 

Østlig rute

På vei inn i Doldrums valgte skipperen på «Banque Populaire VIII» å ta en østlig rute. Til tross for et lavtrykkssystem ved Kanariøyene som kullkastet det normale værsystemet i nordatlanteren dro franskmannen mot høyre for å hindre Alex Thomson i å passere. Samtidig vil høtrykket fra Azorene gjøre det vanskelig for Thomson å passere til venstre for franskmannen.

Større fart

«Hugo Boss» har imildertid holdt en høyere hastighet det siste døgnet og ligger nå mindre enn 70 nm bak. Med fire knops større fart gjennom vannet kan Alex Thomson i løpet av dagen idag være nesten på høyde med Le Cléac'h.  Mye tyder også på at «Hugo Boss» er en raskere båt enn «Banque Populaire VIII» i «medium foiling conditions», særlig dersom båten får seile på styrbords halser der den ikke er handikappet av skaden på styrbord foil.  

Golding kommenterer

Mike Golding, en tidligre konkurrent med inngående kjennskap til Vendee Globe seilasen, mener Thomson har en fordel når de to ledende båtene nå forbereder seg på den meget kompliserte ruten gjennom nordatlanteren. - Det er definitivt en stressende tid både for Armel og Alex, men sannsynligvis enda mer for Armel, spår Golding. - Han har vært i ledelsen nå for så lenge, men har måtte se på at ledelsen nesten har forsvunnet, Nå, med det været seilerne kan vente foran seg, vil han være i en meget vanskelig situasjon. Ruten foran dem ser ut til å bli vanskelig å forutsi, med spredte vindlommer og mange hull. Men det som er av vind vil gi styrbords halser og vi vet at «Hugo Boss» da er rask. 

Thomsons fordel

- Ballen er nå på Alex's side, han ligger bak og kan følge med på alle Armels bevegelser. Armel har en tøff jobb foran seg, men han kommer ikke til å gi seg uten kamp. Det kommer til å bli ti dagers intens kamp mellom de to lederbåtene, sier Mike Golding.

Ny rekord

Selv om Alex Thomson passerte Ekvator på 2. plass har han satt ny rekord på strekket fra Kapp Horn. Med 13 døgn, fem timer og 30 minutters seilas fro Kapp Horn har han slått Francois Gabarts rekord fra 2012-13 med 14 timer. 

Rekkefølge kl 0500 fransk tid idag.

1. Banque Populaire VIII 2871 nm igjen å seile, 5 knop VMG

2. Hugo Boss + 67.88 nm, 9 knop

3. Maitre Coq (Jéremie Beyou) + 567.33 nm, 11 knop