Sjøkart på papir endrer form

Kart trykkes på forespørsel

Kart trykkes på forespørsel

De vanlige, store sjøkartene i papir forsvinner fra lagerhyllene.

Publisert Sist oppdatert

– Sjøkartverket vil ikke lenger trykke opp ferdige opplag av kartbladene i den norske hovedsjøkart-serien. Derimot vil vi trykke oppdaterte kart på forespørsel, sier Gjertrud Røyland i sjødivisjonen til Kartverket til SEILmagasinet.

TRYKK PÅ FORESPØRSEL. «Print on demand» kaller Kartverket den nye tjenesten, som betyr at du får et helt oppdatert sjøkart når du bestiller et kart hos en av Kartverkets forhandlere. Forhandlerne vil i stedet for å plukket kartet frem fra en hylle, sende forespørselen til Kartverkets database, som så henter ut de aller nyeste dataene for det området kartet skal dekke. Og så blir kartet trykket lokalt ved hjelp av digital-trykk.

Kartet vil bli merket med når det er trykt og hvilken utgivelse av «Etterretninger for sjøfarende» kartet er oppdatert til.

FASES UT. – Vi har ennå noen kartopplag av de gamle kartene igjen, men vi vil ikke fornye dem. Nå er det kun «Print on demand», som gjelder, sier Røyland.

Nye  oppdateringer vil være tilgjengelig hver 14. dag, og Røyland sier at bestillingstiden vil være relativt kort; tre-fire dager, antyder hun. Prisen antyder hun til kr 300 per kart.

De kan fås på vanlig kart-papir eller i en vannfast og rivesikker kvalitet.

GRATIS. «Etterretninger for sjøfarende» er en rapport som publiseres hver 14. dag og som beretter om rettelser og nyheter i sjøkartene. Tjenesten er gratis tilgjengelig på nett.