AVANSERT: OpenCPN kan brukes sammen med radar og AIS, som gir et avansert navigasjonshjelpemiddel.

Ønsker ferske data fra Kartverket

Kartverket gir fra seg kartdata til kommersielle aktører, men ikke til privatpersoner. Det mener Martinus Ytrebø ikke er riktig.

MISSFORNØYD: Martinus Ytrebø mener at ferskekart øker sikkerheten til sjøs, og at dette skal være lett tilgjengelig, direkte til båtfolket.

Prioriterer annerledes

Per-Arvid Jakobsen hos kartverket er enig med Ytrebø, men må gjøre prioriteringer.

– Jeg er veldig enig med deg i at kartverket bør kunne sørge for s57-data blir lett tilgjengelig for folk som benytter OpenCPN eller liknende enkle og billige navigasjonssystemer på PC.

Men som du skjønner er det hensyn til sikker navigering for skip som må følge Solas konvensjonen som er prioritert i kartverkets sjødivisjon.

Dersom et firma kan tenke seg å inngå avtale om formidling av s57-data til enkeltpersoner (for bruk i f.eks open CPN) vil det enkelt kunne organiseres i form av forhandleravtale, svarer Per-Arvid Jakobsen i en e-post til Ytrebø.

Martinus Ytrebø mener at Kartverket ikke trenger å være vaktbikkje for de store skipene, da de er underlagt krav om godkjent ECDIS, og må ha alt på stell.

Kan ikke bruke det beste

Martinus Ytrebø er ofte å seiler på offshorefartøy, og mener at OpenCPN er den sikreste løsningen på fritidsbåter.

– Jeg har AIS og Radaroverlay på kartet. AIS gir antikollisjonsvarsling visuelt og med lyd. Det eneste problemet er at jeg må skaffe kartene på illegal måte, skriver Ytrebø i en epost.

Skuffet over app

I sommer kjøpte Martinus Ytrebø appen til Redningsselskapet, men fant raskt ut at den ikke hadde oppdaterte kart. Ikke var det vedlagt etterretning for sjøfarende heller. Posisjonen oppgitt i appen er unøyaktig og beskriver den som å seile etter den som et dataspill.

Martinus Ytrebø ønsker ferske data, og det på et billig og bra system han mener kan øke sikkerheten til sjøs for fritidsbåter.

Han mener at alle som ferdes langs kysten vil automatisk navigere bedre om de får tilgang til oppdaterte sjøkart til en rimelig pris. 

 

 

LES: Slik får du ferske kart

GRATIS: OpenCPN er et gratis navigasjonshjelpemiddel. Oppdaterte kart direkte fra kartverket vil gjøre verktøyet enda bedre.
OPPDATERING: Ferske kart øker sikkerheten om bord, men å få nye kart var ikke så enkelt som ventet.