Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Båten min: Comfortina 35

Klassisk og helt moderne

Comfortina 35 er fortsatt i produksjon, 23 år etter at den ble lansert. Det vitner om en båt som faktisk lever opp til det forslitte uttrykket «tidløs».

Publisert Sist oppdatert

På starten av mitt seilerliv, sånn midt på åtti-tallet, tok jeg et weekendkurs i seiling og fikk blant annet seile med en Comfortina 32. Eierparet hadde nettopp fått båten levert og var mektig stolt av den. Jeg, med bakgrunn fra en liten motorsnekke, syntes den var fantastisk: en svær båt med to sovelugarer, stor bysse, eget toalett akter og full ståhøyde. Seiling hadde jeg lite greie på, men jeg skjønte jo på eiernes begeistring når pilen på fartsloggen skalv oppunder 9 knop på kryssen, at dette var bra saker.

Comfortina 32 var for ny til å være innenfor min økonomiske mulighet den gangen, men har siden alltid stått for meg som en spesielt bra båt. Og for mange andre også – nesten 900 ble bygd over 10 år. Andre Comfortinaer har jeg egentlig ikke hørt så mye om. De neste modellene, 39 og 38, kom i langt mer beskjedne serier. Jeg trodde vel nærmest Comfortina var ute av markedet da det kom en e-post fra en leser, som syntes jeg burde skrive om hans Comfortina 35, bygd i år 2000. Han kunne blant annet fortelle at modellen fortsatt er i produksjon, godt over 20 år etter at den ble lansert i 1993! Spesielt. Det kunne jo tyde på at eieren hadde sin ord i behold når han hevdet at «kvaliteten kan måle seg med de beste», og at «den har hevdet seg bra på regattabanen og er en deilig turseiler».

E-posten vekket gamle minner, og jeg ble nysgjerrig på hvordan det hadde gått med Comfortina siden sist for 30 år siden. Den svenske båttesteren Curt Gelin fremhevet seilegenskapene og innredningen da han testet 32-foteren i 1982, men var ikke spesielt imponert over byggekvaliteten. Han forteller også i boken «500 segelbåtar i test» at Scanmar 33, som hadde utkonkurrert Comfort 30, var skyld i at Comfortina 32 ble utviklet. Verftet ville «erbjuda båtköparna en modern, snygg, snabbseglande familjebåt …. Resutatet blev en … succe. Under hela 1980-talet var Comfortina en av bästsäljarna i klassen.» «Fart och höjd är bättre än på konkurrenterna», konkluderer han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her