Norske langturseilere på vei hjem

Knockdown tre ganger
Knockdown tre ganger

Knockdown tre ganger

Stormen som hadde blitt meldt, har truffet MADONNA, den berømte First 31.7 som vant Atlantic Rally for Cruisers 2008. De er på vei hjem på Atlanterhavet som flere andre langturbåter, som befinner seg i omtrent samme område. 

Publisert Sist oppdatert

Pål Bratbak og sønnen Emil sammen med Påls kamerat Ørjan på MADONNA takler nå fronten som passerer i dag over 35 grader nord, midt i Nord-Atlanteren.

MADONNA skrev følgende på sin blogg i formiddag (28. mai):

- Da er vi inne i vårt 8. døgn, og det ser ut til at vi passerer 1000 nm utseilt i dag. Noe særlig feiring blir det neppe, da vi forventer kryss i 22 kn vind. Lenger vest ligger årets første tropiske lavtrykk. Rundt det blåser det med stormstyrke, og vi kan bare haåe det fortsetter N av oss slik det nå ser ut. Vi har havnet helt nede på 38 grader N. Det er fordi vi maatte "dukke" for et sterkt lavtrykk som passerte i går. Det gav oss vind på godt over 30 kn, en lengre periode sågar over 35 kn med kast over 40 kn. En stund ble sjøen så grov som jeg aldri har sett den, og vi ble slått over ende tre ganger. Heldigvis gikk ingenting i stykker. Vi må ta oss litt sammen for å holde motet oppe, men kommer det sol og medvind vil stemningen bli på topp igjen!

Jenetebåten LAS PRIMAS seiler lengre sør (ca. 37N), og har foreløpig ikke rapportert om problemer. Lene Hammersland har redusert seilarealet og kunne tidlig i formiddag fortelle på satellittelefon at de har det bra; de seiler sinnsykt for, sier hun.

Problemer med motoren som LAS PRIMAS hadde i natt (propellen gikk ikke rundt, vifteremmen gikk rundt sakte og kjentes litt hakkete, det luktet diesel), er blitt løst etter å ha satt motoren i revers og frem noen ganger. 

Jentene hadde forberedt seg til stormen på forhånd med mat og tryseil. Cecilie Hammersland har kommet seg til hektene igjen og de skrev i sin mail at de koser seg og alt er vel om bord.

De vil trolig oppleve mindre vind enn MADONNA, som ligger 1 grad lengre nord.

MANGO, AMOR FATI og EMBLEM og flere andre båter befinner seg også i dette området, bare litt lengre øst. Alle har seilt sydover for å unngå fronten.

Du kan se deres posisjoner på http://www.seiltur.no/atlanterhavet/

Vi krysser fingrene og venter på mer informasjon fra Atlanteren.

Du kan følge med på været i Nord-Atlanteren på www.passageweather.com.