SEILNORGE - KNS:

The Masters of Las Palmas

La meg først slå fast at alder på individnivå ikke blir avslørt her, men 26. januar ankom en godt blandet gruppe Las Palmas: Menn, damer, gutter og jenter fra 30 til 70 pluss.

Publisert Sist oppdatert

For fjerde år på rad arrangerte Laser Master-gruppen i KNS årets seilcamp i det spansk-afrikanske øyriket. Flere svensker hadde også hengt seg på, i tillegg til Rødtangens Laser-legende, Pål Brudevoll.

Real Club Nautico de Gran Canaria er stedet, en staselig klubb midt i Las Palmas med sofaer til å drukne i, stilige kelnere og mange stivpyntede seniorer som trolig aldri har prøvd våtdrakt. Klubben har et fantastisk anlegg med hundrevis av joller, barn og ungdommer med orden og disiplin som er like fascinerende hvert år. Og det er fantastiske treningsmuligheter inne og ute for de som har krefter igjen etter 4–5 timer på vannet i en Laser.

Årets treningsuke bød på ideelle forhold, med en vindmyk startdag og mye bra vind opp mot 10 meter per sekund resten av uka.

Våre to trenere, Javier Padrón fra Las Palmas og Kevin Cabrera fra Lanzarote, klarte å foredle en rotete gjeng til en disiplinert flokk som endelig klarte å treffe starten – nesten samtidig. General recall flere ganger viste at vi var på sporet.

Startteknikken de første dagene var ikke perfekt, det finnes det pinlige videobevis på, men mot slutten av uka satt startene for alle, og det var tight på linjen, ja, nesten som på TV. Trenerne fortalte (var det med en tåre i øye­kroken?) at det var øyeblikk da alle seilte båten flatt med skjøtet block-to-block.

Javier og Kevin bød på et gjennomtenkt og krevende opplegg og kom med mye nyttig coaching. Dagene startet med en liten times briefing hvor vi ble eksponert for gårsdagens prestasjoner og blemmer på video, som trenerne brukte på en respektfull måte for å luke vekk feil for å sette oss på rett spor.

En overmenneskelig mengde læring ble trykket inn i løpet av de syv seildagene. Som vanlig ble det verre og verre å bevege seg på land i takt (utakt...) med at uka skred frem. Å oppleve siste dag med lagseiling var stort – endelig hadde jeg venner på banen som hjalp meg fram.

Det sies av en av de kloke blant oss, at det er bare ett sted å være i uke fem – i en Laser på vannet i Las Palmas.

Når vi nå overlater øya til NTG-ungdommene med Peer Moberg i trener-RIB-en har kalimaen (ørkensand i lufta) gjort sitt inntog og vinden dempet seg.

Bak Las Palmas Laser Master-eventyret er Niclas Domack en sentral kraft, svensken med et organisasjonstalent hvor alt klaffer, regnskapet stemmer og alle spørsmål blir besvart ryddig og presist – noe hele gruppa har hatt stor glede av – også hjemme i Oslo. Vil også takke sikkerhetsbåten som hjelper dem som blir for slitne eller kullseiler for nær brottet på bølgebryterne (Peter Hauff heter mannen i RIB-en).

Nå er Master-gruppen supertent og gleder seg til at seilsesongen starter i Norge om noen få måneder. Så får vi bare håpe at det sitter igjen noe kunnskap i hodet og kroppen når blåveisen slår ut i blomst.

Planene for 2019-sesongen kommer til å ligne tidligere år. Master-gruppen trener én kveld per uke og deltar på KNS’ tirsdagsregatta. Laser Masternes uoffisielle norgesmesterskap går av stabelen 22.–23. juni på Rødtangen, med kjent opplegg ført an av regattaansvarlig Pål Brudevold.

Noen av seilerne har også internasjonale ambisjoner, og flere vil prioritere Laser Master svensk mesterskap som i år er i Kullavik, sør for Göteborg, i august. En stadig voksende tropp norske Laser Master-seilere pleier å delta på SM. I fjor var det hele 14 deltakere fra Norge på Laser Master-SM i Malmö. Nærheten til årets svenske mesterskap i Göteborg kaller på en rekorddeltagelse i år.

I tillegg er det noen Laser Master-seilere som planlegger å delta i europamesterskapet i Roses i Spania. Laser Master-gruppen vokser først og fremst i antall, ikke kun alder. Og med stadig påfyll fra unge mastere blir vi flere og flinkere, og viser at også laserseiling kan utøves av mange så lenge musklene virker og vekten tilpasses seilarealet.