Mitt hav

KORONA: Nå kan vi utnytte de mulighetene vi er så heldige å ha.

Tid for nære opplevelser

Plutselig fikk vi en ny hverdag. Koronaepidemien påvirker hverdagen for alle, på hele jorda, og heldigvis for oss, så slipper vi lettere unna i Norge enn i de fleste andre land.

Publisert Sist oppdatert

For mange ble det båtpuss i påsken fremfor hyttetur på fjellet.

Ingen kan forutsi fremtiden, men mye tyder på at vi ikke blir helt ferdig med smittetrusselen før sommeren. Det blir lenge til vi kan sette oss på flyet til Syden. Det tryggeste er å feriere i nærmiljøet.

På sjøen er det god plass, og vi er heldige som har en kyst med tusenvis av naturlige havner. Det gjør det mulig å oppleve kysten uten fare for å smitte andre eller å bli smittet selv. Nå må vi feriere som våre foreldre gjorde: Handle inn mat som holder før turen starter, finne en plass bak en stein, eller ligge på svai.

Nå er tiden inne for å tilegne seg ny kunnskap. Å feriere slik de gjorde på 60- og 70-tallet krevde mer kunnskap og planlegging. Vi må lære å utnytte naturhavnene, vi må lære oss å lage mat om bord, og vi må tåle å ta en morgendukkert i stedet for en varm dusj.

Det er rart med det, men det er sjelden barna som krever egen lugar eller varm dusj, i hvert fall ikke før i tenårene. Nei, barna elsker å leve enkelt. Grille pølser på bål og sove i et trangt telt eller en liten båt. Våre enorme krav til luksus er blitt båtlivets fiende. Det er blitt for komplisert. De unge har ikke råd.

I påsken søkte mange til marka for å ligge i telt eller i hengekøye. Til sommeren kan hengekøya være løsningen, og vi kan få et generasjonsskifte i båtlivet. Mange vil gjøre som Magne Klann, ikke seile fra Nordkapp til Lindesnes i jolle, men bruke småbåt for å utforske kysten, og leve primitivt i sjøkanten.

Det finnes hundrevis av slitne båter som ingen tar seg tid til å gjøre i stand. Nå har flere fått mer tid, og de har en unik mulighet til å skaffe seg en ny hobby til noen månedslønninger. Aldri har det vært billigere å feriere i båt, om man kan tåle enkel standard, og kan mekke litt selv.

Vi kan ergre oss over alle ulempene smittefrykten gir oss, men vi kan også tilpasse oss situasjonen og utnytte mulighetene vi er så heldige å ha. Vi har kommet over i en ny tid. Luften er blitt renere, og vi er blitt mer bevisste på våre valg. Det er tid for å forandre vaner til noe bedre.