Utkikken

LOV: Det er lov å kose seg på fjorden i sommer, om man viser hensyn.

Seiling er sunt

For en tid tilbake uttalte justisminister Monica Mæland følgende på en av regjeringens daglige pressekonferanser: – Så lenge man er frisk, kan det være bra å være på sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Mange av oss kjenner hvordan stresset slipper taket i skuldrene når vi kaster loss fra brygga, og bølgene begynner å klukke om baugen. Vi trenger ikke en pandemi for å oppleve båtglede, men vi opplever det enda sterkere i disse koronatider.

De siste månedene har vi opplevd en helt usedvanlig tid med stengte skoler, stopp i utenlandsreiser og minimalt med sosial omgang. I skrivende stund er det ikke lett å spå om båtlivet i sommer, men det vi vet, er at det er lov å bruke båten, foreløpig helst i egen kommune for ikke å belaste helsetjenesten i andre kommuner om man skulle bli syk. Vi oppfordres også til å holde avstand fra andre mennesker for ikke å forårsake smitte. Sosiale sammenkomster i gjestehavner blir neppe aktuelt, om ikke smittesituasjonen endrer seg mye på kort tid. Det er heller ikke sikkert at alle gjestehavnene vil holde åpent i sommer.

Dermed taler mye for at 2020 kan bli året for utforsking av naturen i eget nærområde. Vi må finne de fine plassene i nærheten av hjemstedet. Aller helst bør vi finne en naturidyll helt for oss selv. Da er vi heldige som har så mye skjærgård å dele på her i Norge. Vi bor i et land med mye plass og relativt ren natur. Det er en gave til folkehelsen.

God helse

– Båtlivet burde fås på blå resept, sa forfatteren Jahn Otto Johansen, som selv var ivrig båtmann og hobbyfisker. Forskning viser at seiling kan virke helseforebyggende til alle tider.

I en undersøkelse Transportstyrelsen i Sverige har gjennomført for noen år siden fastslås det at seiling og båtliv fremmer god helse. Mosjon og frisk luft er bra mot alt fra hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft til depresjoner og angst, heter det i undersøkelsen. I den norske Båtlivs-undersøkelsen fra 2018 svarer 60 prosent av dem som har vært på sjøen at båtlivet har en positiv effekt på deres egen helse. Nå viser også et stort internasjonalt forskningsprosjekt kalt BlueHealth, som involverte 20 000 mennesker i 18 land, at mennesker er lykkeligst ved havet.

Å dra på seiltur er sannsynligvis noe av det sunneste vi kan gjøre nå. La oss få sol på kroppen, fylle lungene med frisk luft, bade og få noe annet å tenke på enn sykdom og død.

Det er lov å kose seg på fjorden i sommer, om man viser hensyn. Ifølge regjeringen bidrar det også til folkehelsen!