Stille langs kysten

Kritisk for sjøfuglene

Kritisk for sjøfuglene

Synes du det er færre sjøfugl langs kysten? At det er blitt mindre måkeskrik og færre terner å se? I så fall har du registrert helt riktig. Bestanden av all sjøfugl er kraftig redusert og enkelte arter har på ti år hatt en tilbakegang på hele nitti prosent.

Publisert Sist oppdatert

Tellinger av sjøfugl på Vestlandet viser at bestanden nå er på et bunnivå. Alt tyder på at dette gjelder for hele kysten, både i Norge og resten av Norden. I Sogn og Fjordane er det helt fra 1985 gjennomført grundige tellinger av sjøfugl. Blant annet på Ytterøyane, vest av Florø.

Data fra undersøkingene viser at bestanden av alle arter har gått tilbake. Tallene viser også at den kraftige tilbakegangen begynte rundt 2000.

Tyvjo, havhest, toppskarv, ærfugl terner og alle de store måkeartene er hardt rammet. Hekkende tyvjo har ikke blitt registrert i fylket de tre siste årene. I 1885 var det like mye teist i et sjøfuglreservat som det nå er i hele fylket. Også bestanden av terner er marginal i forhold til for 20 år siden.

Det er særlig fiskespisende sjøfuglarter som er rammet. Tobis, eller sil, er en av de viktigste fiskeslagene for sjøfuglene. Nordsjøbestanden av tobis har vært kraftig beskattet av danske og norske fiskere. Om tobisen forsvinner må sjøfuglene finne annen mat for å overleve, men finner kanskje ikke nok til oppfostring av unger.

Også klimaendringene har innvirkning på fuglebestandene. Sjøtemperaturen har steget med nesten to grader i Nordsjøen. Umiddelbart skulle man gjerne tro at det ville gi mer næring, men så enkelt er det ikke. Dyreplankton som fisken lever av trives ikke lenger i det relativt varmere vannet, og trekker nordover. Dermed svekkes en allerede presset fiskebestand. Og færre fisk gir utslag i færre fugl.

Som båtfolk er det lite vi kan gjøre med de store problemene, utover å være generelt miljøbevist. Likevel er det litt vi kan bidra med. Det er viktig at båtfolk overholder regelverket om å ikke gå i land på sjøfuglkolonier i fredningssesongen, når det er hekketid. Disse områdene er godt merket på sjøkart. Det er heller ikke lov å ankre opp på disse stedene, og selvfølgelig skal ikke bikkja slippes løs. I det hele tatt fare varsomt frem der det er sjøfuglreservater.

Det er også mange steder som ikke er fredet hvor det er kolonier. Selv om det ikke er forbud mot å gå på land her, bør båtfolk respekterer sjøfuglene og ikke går på land der det hekker fugl. Når vi forstyrrer hekkende sjøfugl vil foreldrene forlate ungene for en stund, og da er de utsatt for å bli tatt av de store måkene og andre rovfugler. Er det varmt i været er det også en fare for at ungene kan dø av hete. I tillegg vil de naturlig nok ikke få mat så lenge foreldrene er borte. En hund som blir sluppet løs blant hekkende sjøfugl kan gjøre stor skade.