EVENTYR: Veronica Skotnes er en av mange jenter på eventyr i båt. Hun er verdens nordligste båtboer.

Langstrømpene kaster loss

«2022 ble damenes regattaår», oppsummerer vi i denne utgaven av SEILmagasinet. Aldri har flere jenter deltatt aktivt i regattaseiling, og aldri har de hevdet seg bedre i forhold til gutta.

I forrige utgave fortalte Veronica Skotnes om livet som verdens nordligste båtboer. Den 24 år unge kvinnen kjøpte for et par år siden en 42 fots stålketch, døpte båten «Villekulla» og satte kursen nordover til Finnmarks-kysten.

Eksemplene på at kvinnene nå griper roret er mange. I sommer kastet Iben Skåre Petersen (20) og Tiril Salvesen (20) loss i en 31-fots Malö med kurs for Australia.

Jeg seilte selv til Karibia som 20-åring. Vi var på guttetur, i likhet med de fleste eventyrerne den gangen, men heldigvis har dette forandret seg.

Og kanskje er det jentene som skal fornye seilsporten? Publikumsinteressen for seiling har lenge vært laber. Seilbåtsalget har gått forunderlig tregt i over et tiår. Forunderlig, fordi seilsporten inneholder mye av det som mange er opptatt av i dag, som grønne verdier, aktiv fritid og nærhet til naturen.

Her i SEILmagasinet har vi lenge hatt klokkertro på at seilsporten vil komme opp av bølgedalen, og nå ser vi tegn på at dette skjer. Seilbåtsalget er i ferd med å ta seg opp og vi oopplever vekst i antallet lesere å seilmagasinet.no. Til og med for papirutgaven får vi nå flere abonnenter. Dét er uvanlig i mediebransjen nå om dagen.

Fortsatt utgjør gutta et stort flertall av våre abonnenter, men blant våre 12 000 følgere på Facebook er kjønnsbalansen jevnere. Og det er ikke utenkelig at sosiale medier er på å løfte interessen for seiling blant kvinner, slik vi også ser på andre arenaer for friluftsliv.

Legendariske Ellen MacArthur brøt med macho-manntradisjonen da hun i 2005 satte verdensrekord i soloseiling jorden rundt, og ble nummer to i Vendée Globe to år før. Dette var før Facebook, men mange av oss husker hvordan hun delte sine bekymringer, gleder og fortvilelser i videorapporter fra båten. Så ærlig hadde ingen formidlet den ensomme kampen mot elementene før.

For Veronica Skotnes har Pippi Langstrømpe vært et forbilde. For mange har nok også Ellen MacArthur vært en inspirasjonskilde.

Nå er det jentenes tur til å oppleve eventyret.