Sjokkartet opplevelse i Caledoniakanalen

Lynnedslag og tre hull i båten
Lynnedslag og tre hull i båten

Lynnedslag og tre hull i båten

Plutselig glimtet det til og sa bang. Plutselig var det tre hull i båten, og det røk fra kjølboltene. Lynet hadde slått ned i LAS PRIMAS.

Publisert Sist oppdatert

Lene og Cecilie Hammersland – sammen med hver av sine yngre brødre – i Forst 40.7en LAS PRIMAS var på vei mot en av slusene i Caledoniakanalen da de plutselig ble utsatt for lynnedslag.

– Det glimtet til og smalt, og en annen båt som var i nærheten, kunne se at det etterpå kom røyk opp fra båten. Om bord kunne de også se at det kom røyk opp fra dørkplatene, forteller faren til Lene Hammersland, Arne, som nylig snakket med datteren sin.

Med alle om bord gikk det bra – bortsett fra at de alle fikk en kraftig sjokkopplevelse.

TRE HULL

Værre var det med båten. Tre gapende hull stod igjen etter lynnedslaget: Ett i baugen der forstagets røstjern er festet i båten, tilsvarende for røstjernet til det ene vantet og i festet til akterstaget.

– Hullene var så nær vannlinjen at båten tok inn vann da de gikk i den minste sjø, og en annen båt fulgte dem inn til havn og holdt øye med dem i fall lekkasjene skulle bli for store. Vel i havn på stille vann, var hullene over vannspeilet, forteller Arne Hammersland.

ANKERSPILLET NÆR VED Å EKSPLODERE

Fra datterens rapport om hendelsen, fortelle han om at alle instrumentene om bord var svidd i dtykker. Det samme med ankerspillet forut.

– Det hadde nærmest eksplodert, sier han.

Hva som nå skjer med båten er usikkert. Ett er i alle fall sikkert: Hullene må tettes, riggen og all elektronikk må skiftes ut.

– Om vi vil se båten igjen, er jeg faktisk litt usikker på, sier Hammersland.

HYPPIGERE LYNNEDSLAG. Han har vært i kontakt med forsikringsselskapet Pantaenius, der båten er forsikret, og de kan fortelle om økende hyppighet av tilfeller der lynet har slått ned i seilbåter.

Hull i LAS PRIMAS etter lynnedslag.
Hull i LAS PRIMAS etter lynnedslag.