Vendee Globe

Le Cléac'h tilbake i tet

For femte gang siden 26.november har Armel Le Cléac'h og Alex Thomson byttet posisjon.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kl 1200 UTC var Armel Le Cléac'h tilbake i tet, med 18 knops fart sammenlignet med Thomsons 16. Le Cléac'h hadde også klart seg med færre jibber. Kl 2200 UTC lørdag hadde franskmannen et forsprang på 33 nm., men da var det briten som hadde fartsoverskudd, 22 mot 19 knop.

Vinden er forventet å styrkes kommende døgn med de to lederbåtene i forkant av en front fra nordvest på 25-30 knop. Det vil gi seilas for babords halser og en ulempe for Thomson som stadig seiler uten styrbord foil. Lengdegraden til Cape Leeuwin vil ventelig bli passert i løpet av kvelden søndag eller tidlig mandag morgen. 

Armel Le Cléac’h (Banque Populaire VIII): - Vi har hatt mellom 15 og 20 knops vind fra NW. Det er ikke så kaldt som det var ved Kerguelens, selv om det fremdeles er temmelig kjølig. Må ha jibbet syv eller åtte ganger siste døgnet og det har vært slitsomt. Seiler langs kanten av is sonen og vinden dreier stadig. 

- Min sønn har fødselsdag idag. Han fyller seks år og jeg har lovet ham å lede seilasen. Derfor måtte jeg gi gass. Snakket med ham da han var midt i forberedelsene til selskapet sitt. Det var det samme som for fire år siden, men da hadde vi bare såvidt passert Kapp det Gode Håp. Nå er vi nærmere Cape Leeuwin som vi bør nå søndag kveld eller mandag morgen.

- Det er ikke så mange rutevalg fremover fordi korridoren mellom is sonen og fronten i nord er temmelig smal. Det er ikke lenge siden Alex og jeg kunne se hverandre. Det var øyekontakt mellom meg og Francois Gabart for fire år siden også, men da var vi langt inne i Stillehavet. Vi har nå seilt i en måned og det er deilig å ligge i front, avslutter Amel Le Cléac'h.