Vendee Globe

IMOCA60 klassen blir en del av fremtiden når jorden rundt seilasen nå går inn i en planleggingsfase.
IMOCA60 klassen blir en del av fremtiden når jorden rundt seilasen nå går inn i en planleggingsfase.

Ledelsen skifter

Armel Le Cléac´h tok ledelsen idag morges, men bare for å gi den fra seg igjen tre timer senere.

Publisert Sist oppdatert

Kampen om ledelsen skjerper seilerne i front. I skrivende stund står alt mellom Alex Thomson og Armel Le Cléac'h. Kl 0800 UTC idag var franskmanen i tet for første gang siden han måtte gi fra seg ledelsen til Alex Thomson for to uker siden. Skiftet kom etter nesten tre ukers seilas fra start, etter at Thomson hadde satt rekord både til Ekvator og passeringen av lengdegraden ved Kapp det Gode Håp. De to seilerne som har åpnet et stort forsprang til resten av feltet har slitt med å komme gjennom et høytrykk med lett vind på vei inn i Sydishavets friskere forhold.  

Etter at Thomson i forgårs jibbet mot nord  valgte Le Cléac'h å fortsette sin østlige kurs og da rangeringen ble presentert tidligere idag var franske «Banque Populaire VIII» åtte nautiske mil foran. Tre timer senere hadde Le Cléac'h valgt å gå mot nord, mens Thomson holdt kursen mot øst. 1100 UTC så Thomson tilbake i tet med 16 nautiske mil, men han og Le Cléac'h strevde med å komme over 12 knop i tilsvarende vindstyrke.

For Le Cléac'h betyr rekkefølgen ikke så mye på festens nåværende tidspunkt. Det viktigste var at han hadde tatt igjen Thomsons forsprang. - Det er ikke så lett å få til den store fremdriften i et høytrykk mellom to lavtrykk. Jeg valgte å ta kursen nordover for å få mer vind. 

Tre hundre nautiske mil bak har Sebastien Josse på 3. plass også strevd med lite vind, men han holder i det minste forspranget til Paul Meilhat på fjerde og Jeremie Beyou på femte. Sistnevnte har måttet tåle en tidsstraff på to timer etter at han ødela forseglingen på motoren etter å ha falt over den.