Presidenten i Norges Seilforbund

Med blikket rettet fremover

President i Norges Seilforbund, Tor Møinichen, oppsummerer etter tre år og retter blikket fremover. Norges Seilforbund har sine egne sider i hver utgave av SEILmagasinet.

Publisert Sist oppdatert

I styrets første leder i 2016 vil jeg se fremover. Året vi er inne i blir et spennende år for norsk seilsport som jeg håper alle vil glede seg over. Noe vil seilforbundet stå for – Klubbkonferansen i mars og Mesternes Mester i oktober. Foreningene vil sammen stå for en annen, ny og viktig aktivitet – Seilportsligaen. Mot slutten av sesongen er det enkeltutøvernes tur. Da står OL og Paralympics for døren.

Mitt tredje år som president går mot slutten. Jeg kan forsikre dere om at alle oss i forbundets styre og administrasjon kan se tilbake på nok et travelt år, og jeg tillater meg å si vi kan være stolte av oss selv.

Samarbeidsklimaet i styret er godt. Vi har utrettet mye og satt i gang nye aktiviteter innen bredde- og toppseiling. Mange av de prosessene vi arbeider med, tar flere år fra begynnelse til slutt. Da blir det svært lite optimalt både for norsk seilsport og alle involvert i forbundets arbeid å skifte kurs annet hvert år. Det siste seiltinget vedtok en strategi- og handlingsplan som gir grunnlag for langsiktig arbeid. Forhåpentlig vil dette hjelpe toppidrettssatsingen vår også.

All ære til landslaget som har prestert slik at Norge er nasjonskvalifisert i alle de klassene vi satser på.

Nye satsingsområder

Jeg ser frem til klubbkonferansen i mars som jeg håper vil bli godt besøkt. Her skal kursen stakes ut for årene som kommer. I sammenheng med det vanlige ledermøtet og dommerseminaret i mars, skal vi samle styremedlemmer og andre tillitsvalgte i foreningene langs kysten til en dialogkonferanse for sammen å videreutvikle norsk seilsport.

Det blir sesjoner om toppidrettssatsing, bredde- og rekrutteringsarbeid (alt fra joller til langturseiling), styrearbeid, markedsarbeid og mye annet som er relevant for dem som driver klubbene våre. Vi håper vi i løpet av seminaret kan etablere referansegrupper vi kan dra veksler på i utarbeidelsen av den strategi- & handlingsplanen vi skal legge frem for seiltinget i 2017.

Etter flere år med drivseilas på Oslobanen har styret planlagt flytting av seilingen under Mesternes Mester til Ytre Oslofjord. Dette vil med stor sannsynlighet gi en høyst etterlengtet sportslig forbedring. Seilerfesten blir i Oslo som før.

Noe av det viktigste vi har satt i gang i år, er etableringen av seilsportsligaen. Den vil samle seil-Norge og har allerede bidratt til styrket klubbfølelse. Medie- og analyseverktøyet som vår hovedsamarbeidspartner SAP leverer, viser oss fremtidens seiling. Dette gir muligheter for eksponering av sporten på en forståelig måte for alle.

Etableringen av et klasseklubbforum hvor alle utøverne av regattaseiling kan møtes til dialog med forbundet og på tvers av klasseklubbene, er godt mottatt. Når dette leses, har forumet hatt sitt første møte.

Forbundets ansvarsområde er utvidet med tre nye aktiviteter: Kite, SUP (Stand Up Padling) og bølgesurfing. Dette er grener vi visste lite om, så vi inviterte alle de tre klasseklubbene til vårt styremøte i januar for at de kunne gi styret en innføring i aktivitetene. Likeledes vil vi invitere dem til klubbkonferansen, og de er selvskrevne medlemmer i klasseklubbforumet.

OL og Paralympics

Det blir heldigvis hard kamp om plassene på OL-laget. Heldigvis fordi det viser at det er bredde i landslaget, som forhåpentlig gir grunnlag for langsiktig satsing. I de klassene vi nå satser i, er det flere seilere som leverer gode resultater, så vi kan ha forhåpninger om plasseringer i toppen. Det er alt for tidlig å peke ut enkeltutøvere.

For oss som følger laget tett, blir vinteren og våren veldig spennende. Våre to lag som skal til paralympics viser gode takter og leverer stadig resultater som gir forhåpninger om medaljer. Jeg ønsker alle sammen lykke til!

Internasjonale mesterskap

Forbundets tomannsjolleprosjekt fosser frem, ikke minst takket være støtten fra Havfonn. I mange klubber seiles det nå RS Feva og 29er. I sommer får vi besøk av Europas beste 29er-seilere, som skal seile EM arrangert av Tønsberg Seilforening. Både i 2017 og 2018 blir det arrangert VM i Norge. Det er flott at vi trekker store mesterskap i viktige klasser til Norge. Slike arrangementer bidrar til økt lagånd i arrangørklubbene og er med på å løfte og synliggjøre norsk seilsport.

Når dette leses er skisesongen sikkert godt i gang, men jeg håper å se veldig mange på klubbkonferansen på Gardermoen i mars. Sjekk www.seiling.no og meld dere på.