Utkikken

Jetset-paradiset Norge

Publisert Sist oppdatert

For et par år siden besøkte vi Svolvær med båt, og på hotellet Du Verden møtte vi kokken Leonardo ivrig i sving med å skalpere kråkeboller for et følge japanere, som hadde reist ens ærend til Norge for å spise hvalcarpaccio, trøffeltang, steinbitceviche og altså kråkebolle­gonader. Den chilenske kokken hadde forkastet jobbtilbud fra restauranter og Barcelona og Stockholm for å boltre seg i havets beste råvarer i Lofoten.

Og skal si Lofoten har forandret seg på et par tiår! Som relativt ung mann hadde jeg en fantastisk seiltur rundt Lofoten og Vesterålen med RS 10 «Christiania» på 90-tallet. Den gangen var vi en ganske ensom fritidsbåt på besøk i falleferdige fiskevær.

Nå derimot vrimlet det av folk på brygga utenfor restauranten til Leonardo, og praten gikk på italiensk, amerikansk, tysk og nederlandsk. På bryggen mesket folk seg med øl og sjømat, og i havnen lå de flotteste yachter, mange av dem med utenlandske flagg på hekken.

Norge er blitt in blant sporty jetsettere, enten det er gourmeter som vil spise hvalbiffen sin i fred, eller friluftsentusiaster som vil kombinere seiling og skikjøring. Såkalte explorer yachts er på moten blant superyachtfolket, og mange av dem legger turen innom våre kyster, slik også den tyske Keiser Wilhelm gjorde for over hundre år siden.

Vi lever i en natur som er storslagen, nokså uberørt og rik på fisk, skalldyr og skjellmat. En bekjent jeg snakket med forleden, svarte følgende på mitt spørsmål om sommerens seiltur:

–Vestlandet naturligvis. Jeg er helt bitt av basillen. Vi motrer gjerne litt inn i fjordene, og kombinerer seiling og toppturer, sa han.

I denne utgaven av SEILmagasinet kan du lese om Marianne Swinsholt Smith og Daniel Hauksson, som tjuvstartet sommerens seiltur allerede i mai. De gir ferske tips til steder å besøke på tur nordover. Selv leide jeg båt i Stavanger for noen år siden. I løpet av en uke rakk vi å seile frem og tilbake til Shetland, og dessuten en gåtur til Prekestolen. Underveis traff vi flere seilbåter med kajakker og sykler om bord. Dagens komfortable og voluminøse båter tjener på mange måter som flytende plattformer for aktive ferieopplevelser.

Ikke et vondt ord om Sørlandet eller «svenskekysten», som rommer så mye idyll og så mange perler av noen havner, men det er noe eget med å runde Jæren og stå nordover, oppover Norvegr, leden innaskjærs langs mesteparten av Vestlandet, som har vært hovedferdselsåren her i landet siden tidenes morgen. Handelsfolket seilte sørover med nordavinden om våren, ofte lastet med tørrfisk og klippfisk, og nordover med sønnavinden om høsten.

Norge har en fantastisk kyst. Det er ikke bare den vakre naturen som gjør inntrykk, men også kulturen som har formet nasjonen vår. Og den beste måten å oppleve kysten på er med båt.

God seilsommer!