Det butter for Besthaven

Etter 60 døgn til havs er Vendee Globe langt fra avgjort.

Publisert
NORDOVER: 14 båter har rundet Kapp Horn og er på vei mot mål.

Yannicke Besthaven i tet har seilt seg inn i lettere vind, og har en fart på bare 4-5 knop, mens Charlie Dalin og Thomas Ruvant kommer fossende bakfra. Disse to båtene ligger side om side, men ligger 40 nm foran Damien Seguin, som seiler uten foiler, og med bare en hånd. Båtene bak lederbåten vil også etter hvert komme inn i St. Helena-høytrykket, og den båten som finner den smarteste veien igjennom kan vinne regattaen. Båtene i tet har seilt 75 prosent av distansen, og er ventet i mål i starten av februar etter ca 60 døgn. Louis Burton har imponert denne uken, og seilt seg opp fra en 11. plass til femte plass siden første nyttårsdag.

Flere hindre

Mentaliteten skifter etter Kapp Horn. Da starter den avsluttende sprinten. Besthaven har ca 2000 nm til Ekvator, og 3500 fra ekvator til mål. Første båt gjennom høytrykket vil komme i passatvinden sør for Ekvator som vil gi høy fart nordover.

Stillebeltet blir neste utfordring. Siste utfordring er å kommer rundt høytrykket ved Azorene. Det kan gi en lang omvei mot øst, og også mye lengre nord enn mållinjen.

Byttet roret

Pip Hare har imponert i jula, og hun har med sin gamle båt passert raskere båter med foiler. For to dager siden oppdaget hun en sprekk i rorakslen. Heldigvis hadde hun reserveror, men å bytte ror krever rolige omgivelser. Rorbyttet har hun nå klart, og er tilbake i regattaen, etter å ha mistet to plasseringer. Pip Hare ligger på 17. plass.

FIKSET: Pip Hare har klart å bytte roret i Sørishavet.