Godt tips til alle shorthanded-seilere på SEILtv

Lær deg å seile med spinnaker shorthanded
Lær deg å seile med spinnaker shorthanded

Lær deg å seile med spinnaker shorthanded

Den største utfordringen ved å seile shorthanded for de aller fleste, er å seile spinnaker – og ikke minst jibbe den. En av landets beste shorthanded-seilere, Tor Hove, mener å ha funnet oppskriften på hvordan en spinnaker enklest og sikrest skal håndteres, og i denne filmen fra SEILtv viser han deg steg for steg hvordan han gjør det.

Publisert

Nøkkelen til sikker og god seiling med spinnaker shorthanded er etter Tor Hoves oppfatning at du har tilrettelagt for dette om bord i båten din og at operasjonen foregår sekvensielt.

I sin Elan 410 seiler Tor Hove med ekstra lang spinnakerbom og asymmetrisk spinnaker. Med andre ord, han fører spinnakeren på vanlig måte, den er ikke montert på noe baugspryd. Men, takket være et arrangement med en «tackline» – en nedhaler i det ene halshjørnet til spinnakeren – kan han jibbe spinnakeren som om båten hadde et baugspryd.

– Dette er en mye sikrere og enklere måte å jibbe spinnakeren på, sier Tor Hove.

SEKVENSIELT. Med sekvensielt mener Hove at du skal dele opp manøvrene i del-manøvre og gjøre vær del-manøver for seg i riktig rekkefølge. Med kun én eller to personer er det begrenset - for ikke å si umulig – å gjøre flere parallelle manøvre, slik man kan gjøre med et fullt mannskap.

SE filmen på SEILtv, så lærer du Tor Hoves måte å seile spinnaker shorthanded på.