ENERGI: Watt&Sea lanserer vindturbin for raske båter.
BLADER: Turbinen har bare to blader. Disse er tynne og lange.
HUL: Bladene er laget som en karbonsykkel. Det blåses luft inn i støpeformen. Hulrommet er fylt med skum.

Vindturbin for regattabåter

Franske Watt&Sea har utviklet en mer effektiv strømkilde sammen med «Macif».

Publisert Sist oppdatert
KARBON: De to bladene er laget av karbon. De har et mønster på profilens overkant som skal gi mer effektiv luftstrøm.

Watt&Sea er kjent for sine slepegeneratorer. Disse er som en påhengsmotor som vippes ned i vannet da det er behov for strøm om bord. Dette produktet lages både for regattabåter, og for turbåter. Det er også utviklet en pod-versjon som står permanent plassert under skroget.

Nye løsninger

Under Mets lanserte firmaet en vindturbin for regattaseilere, særlig shorthandseiling på havet. Produktet er utviklet sammen med Francois Gabart. Turbinen har nå blitt testet ut på «Macif» over ett år, og er klar for markedet.

Turbinen har bare to blader, og disse er bygget i karbon. Det unike med produktet er at bladene står i le av turbinen. Fordelen skal være at systemet tilpasser seg vindretningen raskere og mer presist, som gir en bedre luftstrøm.

Høy effekt

Lav vekt er en selvfølge. Også stolpen turbinen er plassert på, er av karbon. Den er også veldig tynn og aerodynamikk. Selve dynamoen er laget med permanente magneter, og skal være av ypperste klasse.

Foreløpig er dette en turbin for ekstreme båter. Fartsvinden over dekk blir enorm. Mens vanlige turbiner stenger seg ned i vind over 35 knop, skal denne tåle vind opp mot 50 knop (25 m/s). Under gode forhold skal propellen generere 120 watt. På en 12 volts anlegge er det 10 Amp. 

LES: Batteriene til shorthandedseilerne

TRIMARAN: Turbinen skal gi 120 watt i 10 m/s effektiv vind. Utstyret er testet ut på «Macif» hvor det alltid blåser over dekk.