SEILERNES VERDEN 2015/6

Mangfoldig
Mangfoldig

Mangfoldig

Seiling er i sannhet en mangfoldig aktivitet.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av en snau uke har jeg møtt tindrende øyne hos barna som er kommet på land etter å ha seilt Coming Stars-regattaen i Optimist under NM på Nesodden. Jeg har snakket med eieren av en 71 fots seilbåt som han bruker som hytte, og samme dag var jeg ute og fotograferte Bror Føyen With som fløy høyt over sjøen på hydrofoiler i sin Moth-jolle. På Blakstadtangen i Asker, som vi hadde som utgangspunkt for foto-seansen, holdt en gruppe barn på å tørrtrene ved å stå på et seilbrett på land. Dagen før hadde jeg tatt bilder av IW 31-en som Brage Steinsson Wiik-Hansen hadde kjøpt for bare 5000 kroner.

Parallelt med alt dette har jeg fulgt med VO70-en HAPPY CAMPERs seilas i Fastnet Race, og jeg har snakket med turseilere som har hatt en vindfull og litt kald sommerferie til sjøs. Selv har jeg seilt en Andunge jeg har lånt et par ganger i uken. Om noen uker er det norgesmesterskap for denne klassen som i år har eksistert i 70 år.

Bare i løpet av disse fem, seks dagene viste seiling seg i et rikholdig utvalg varianter. Det finnes vel knapt en idrettsgren eller hobby som kan by på tilsvarende mangfoldighet. Jeg kommer ikke på noen. Man kan bedrive seiling på alle nivåer og i alle aldre, man kan konkurrere eller bare drive avsted, man har tilgang til naturen og kan dra på tur nær sagt hvor som helst. Man kan seile med adrenalinet brusende, eller man kan seile med filosofisk ro inn i solnedgangen. Man kan svi av en haug med kroner, men man kan også seile uten altfor store investeringer. Og alt gjør man med naturens egen miljøvennlige vifte – vinden – som drivkraft.

For å seile må man ha forståelse for hvordan denne kraften virker; det er ikke bare å sette seg bak et ratt og trykke gass-spaken fremover. Skjønner du ikke hvordan vinden virker, kommer du rett og slett ikke noe sted; vinden fungerer som en slags selvjusterende kontrollør av at de som drar utpå, ikke er helt uten lærdom når det gjelder det å føre en båt. Du kan lese deg til kunnskap, men du må prøve og feile for å skjønne hva du skal gjøre og hvordan båten virker.

Seilforeningene rundt om i landet er den viktigste innfallsporten til seilingens mangfoldige verden. Der kan du få den grunnleggende kunnskapen, og miljøet i foreningene gir deg adgangen til et videre liv på sjøen – i en eller annen form. Du vil ikke kjede deg, for mulighetene er mange.

Morten Jensen

Redaktør