MARSTRAND: Motorbåtene dominerte utstillingen i 2017. i år blir det enda færre seilbåter.
FLAGGSKIP: Faurby 460e er verftets største modell.
SVENSK: Arcona 435 blir bygget i Uddervalla, og har blitt en seilbåt med elegante linjer.
KATAMARAN: Lagoon 50 vises frem i Skandinavia or første gang.
MUSKLER: XPlite er en båt med lettdrevet skrog som går fort både med seil og årer.
SJØSATT: X4.6 kommer rett fra verftet til Marstrand
STOR: Hallberg-Rassy 57 bygger på ideer fra den populære 44-foteren.
NY: Najad 395 under testseiling i slutten av april.

Klart for båtutstillinger i Sverige

Öppet Varv og Marstrand Boatshow drar i gang på fredag. Utstillerlisten viser at ikke alt er slik som før.

Publisert Sist oppdatert
ORUST: På Ellös vil de mest spennende båtene ha blå stripe og teakdekk.

Öppna Varv på Orust var seileres favorittutstilling, og et årlig høydepunkt. Et sted hvor det var mulig å snakke med dem som bygger båter, se båter i produksjon, og å se spennende nyheter. Det var seilbåter det dreide seg om.

Alt var en fryd inntil det nærmest bare var Hallberg-Rassy igjen på Orust, og bryggene ble fylt opp med motorbåter. Utstillerne begynte da å klage på mangel på hotell og annen infrastruktur. Seilbåtutstillerne hadde bodd i båten som de stilte ut, og hadde ikke sett problemet.

Flyttet til Marstrand

I 2016 flyttet motorbåtene til Marstrand, og startet egen utstilling. Med motorbåtene flyttet også bransjeorganisasjonen SweBoat. I fjor flyttet de store seilbåtverftene etter, som Hanse, Bavaria og Jeanneau. Marstrand Boat Show var for massen, Öppet Varv på Ellös for de eksklusive seilbåtene.

SEILmagasinet besøkte begge utstillingene i 2017, og fant begge passe interessante. Marstrand er ett flott sted, men selve utstillingen minnet om Båter i Sjøen. Mest motorbåter mellom 20 og 30 fot.

Sjarm var det fremdeles på Ellös, men antall nye båter var nærmest halvert. Halve utstillingen var brukte båter, også noen interessante.

Må finne tilbake oppskriften

Vi hadde planer om å bruke tre dager på utstillingene som i fjor, men vi reduserer til to. Det er rett og slett lite nytt og spennende for seilere. De store verftene er heller ikke til stede, verken i Marstrand, eller på Ellös, det er derfor en dårlig vits at seilbåtene ikke ligger samlet. Av over 120 utstillere, er det bare ti som stiller ut seilbåter. Bavaria er ikke der, det er heller ikke Dehler og Dufour. Beneteau stiller ut tre båter, men gamle modeller. Jeanneau har to båter, Hanse har tre båter, hvor 348 og 388 faktisk er en nyhet, eller i hvertfall en facelift.

Gullkorn på Ellös

Det store gullkornet på Ellös er nye Hallberg-Rassy 57. Magnus Rassy slår skikkelig på stortromma, og viser frem 11 båter på vannet og 16 i produksjonslokalet. Rassys populære 44-foter blir vist i tre ulike utgaver, men ulik treverk under dekk, og med og uten hardtopp. Det er kanskje det som er problemet med Öppet Varv, alle kommer i skyggen av Hallberg-Rassy. Sirius holder seg til Ellös, der vil du også se at Malö fremdeles lever, sammen med Regina af Vindö og CR Yachts.

LiteXP er også en spennende båt som har funnet veien til Ellös. Det er en robåt med seil og overnattingsmuligheter.

Du finner utstillerlista her

Gullkorn i Marstrand

X-Yachts sjøsatte X4.6 for få dager siden, og båten kommer rykende fersk fra produksjonslokalet. Det får følge med en annen nyhet fra Danmark på samme størrelse, Faurby 460e. Like spennende blir nye Arcona 435 som også ble sjøsatt i sommer.

Najad står påmeldt både i Ellös og Marstrand, men vi antar at Najad 395 AC blir og se på festningsøya. Diva 34 SC blir vist frem med rorkult. Spennende blir også RS21, en sprek kjølbåt med jolleegenskaper.

Lagoon 50 har også funnet veien til Marstrand, og er en enorm katamaran egnet for charter. 

Både utstillingen i Marstrand og i Ellös har gratis inngang. Det var lettere å finne overnatting på Orust enn i Marstrand når vi bestilte tur. Ellös er også nesten en time kortere kjøretur fra Norge. Og med hurtiglader på Ellös så er det også enkelt å kjøre elektrisk. 

Du finner utstillerlista her

 

STOR: Hallberg-Rassy 57 bygger på ideer fra den populære 44-foteren.
SJØSATT: X4.6 kommer rett fra verftet til Marstrand
SPREK: RS21 er en jolleaktig kjølbåt utviklet for seilforeninger.