Mastedisplay for fremtiden

Tynnere, lettere og billigere fra Garmin

Publisert

Etter at Garmin kjøpte Nexus fra Sverige har det amerikanske selskapet hatt mange godbiter for seilere. I vinter ble programvaren til de nyeste plotterne oppgradert med nye funksjoner for seilere. Nå lanserer de også skjermer for masten som viser at de ikke vil la B&G ha hele seilmarkedet for seg selv.

Lavt strømforbruk

Markedet for skjermer på masten er lite, og produktene svært kostbare. Det er faktisk billigere å kjøpe multifunksjonsdisplay å sette på masten. Ulempen med disse er strømforbruket. GNX har et strømforbruk på 0,36 watt om dagen, og 0,4 watt med nattbelysning. De store tallene er 5,1 cm høye, eller 2 tommer på den minste modellen, og 7 cm på den store. Instrumentene tillater sømløs deling av seildata mellom Garmin-enheter og styres fra et kompatibelt GNX-tastatur. Den er enkel å konfigurere, kalibrere og bruke.

To størrelser

GNX™ 120 og 130-instrumentene fra Garmin kommer i to størrelser, 7 og 10 tommer. De får alle andre løsninger til å virke utdatert. Garmins nye er bare halve tykkelsen og halve vekten av konkurrentenes tilsvarende løsning. De monteres også flush i spesialutviklet karbonholder for masten. Kanten rundt tallene er minimale, slik at systemet blir mindre og nettere. Skjermen er også unik. Den er bygd opp av to teknologier. Nedre del er en grafisk del som kan vise alt mulig av informasjon, fra grafer, bokstaver og tall, mens den store delen viser kun tall, av den tradisjonelle LCD-sorten. Med fullt tilpassbare brukerprofiler kan du konfigurere skjermoppsettet på den måten du ønsker. Med fem forskjellige skjermkonfigurasjoner: Enkel, dobbel og trippel funksjon, pluss mål- og graf-modus viser mer enn 50 viktige maritime data for vind-, sjø- og fartøyforhold.

En 7-tommers mastedisplay har veiledende pris på 8 200 kroner, mens 10-tommeren koster 13 699 kroner.

Skjermene er kun 17 mm tykke, og vekten på 7 tommeren er bare 380 gram. Det er kablene som nå må slankes eller fjernes.