Klassiske Linjer

Med sterkt lag til VM

Tom B. K. Knudsen har sikret seg et topplag til VM i 8-meter-klassen til sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Årets VM i 8 mR arrangeres av KNS på Hankø i tidsrommet 10.–20. august. Det at mesterskapet skal seiles på hjemmebane, har fått flere norske seilere til å satse i denne klassen med klassiske meterbåter. De fleste norske lagene kommer til å seile i Sira-klassen, som er åpen for båter bygd eller tegnet før 1960.

«Melges-Knudsen» i gang

En av dem som kjører på for fullt, er entusiasten Tom B. K. Knudsen, kjent som Melges 24-klassens far i Norge og en sentral person i oppbyggingen av Ulabrand Seilsenter på Bygdøy. Han er i disse dager i gang med å restaurere Bjarne Aas-båten «If», bygd i Fredrikstad i 1930 for Halfdan Ditlev-Simonsen.

«If» befinner seg i skrivende stund i en båthall nordøst for London, men skal i løpet av mai være ferdig restaurert og klar til å bli fraktet på lastebil til Norge.

Norske toppseilere 

Da begynner treningen til VM, og Knudsen ser ut til å få med seg et formidabelt lag som inkluderer blant annet Herman Horn Johannessen, Espen Stokkeland, Petter Fjeld og Morten Gaarud. Disse kommer til å utfordre kong Haralds «Sira» og Lars Ingebergs «Wanda», som til nå er lengst fremme av de norske båtene.

I tillegg kommer den inleide «Birgit», en båt som er tegnet av den svenske konstruktøren Tore Holm i 1945, men bygd i 2002. Holm er for øvrig aktuell i disse dager med J-Class båten «Svea» som han tegnet før krigen og som nylig ble levert fra et båtbyggeri i Nederland. «Birgit» får Terje Wang til rors.

Oppvarming i Risør

Det er ventet at alle de norske båtene pluss noen utenlandske tar Trebåtfestivalregattaen i Risør fra 3. til 5. august som oppvarming. Med en seriøs regatta så tett opp mot VM vil denne regattaen være igodt egnet til å gjøre de siste justeringene og teste regattaformen før VM.