Hanseboot

Kjølkasse i karbon
Ordnung musst sein
Jan Brügges svenneprøve
Skjønnheten trekker tilskuere

Fart og eleganse

Elegante dagseilere er med å gjøre Hanseboot til en opplevelse.

Publisert Sist oppdatert

Hanseboot, Hamburg

Solrike dager med glitrende bølger og bris i seilene, ser seildrømmen for mange. I Tyskland meldes det om vekst i markedet for dagseiler, og på Hanseboot kan man et titalls dagseilere på utstilling.

Den kanskje aller vakreste er den 8,5 meter lange Jodel/Vrolijk & Co fra Yacht- & Bootswerft Stapelfeldt. Båten er en vellykket syntese av det moderne og det tradisjonelle. Her går mahogni hånd i hånd med kabon for å oppnå minimal vekt og maksimal eleganse.

Båten er bygget med kanadisk gran som kjernemateriale, og mahogni kledning. Ifølge båtbygger Jan Brügge er gran mykt, lett og elastisk, og perfekt for båtbygging.

Rask

Mast, kjølkasse og avstivninger er karbon, selv lukene er karbon med mahogni over. Alle løpende rigg er ført i kanaler under dekk til cockpiten, og stuves i spesiallagede luker.

Masten er 12,06 meter høy, og storseilet 27,7 kvadratmeter. Båten er utstyrt med en 65 kvadratmeter gennaker (code zero) på langt baugspryd i karbon. Jan Brügge bare gliser når jeg spør hvordan båten seiler. – Raskt, sier han. Prisen får jeg imidlertid ikke vite. Den er et forhold mellom oppdragsgiver og båtbyggerne. Brügge forteller imidlertid at fire båtbyggere har holdt på full tid i et år med båten.

Mer informasjon om Yacht- & Bootswerft Stapelfeldt finner du på hjemmesidene her.

Moderne

På Hanseboot finner vi også dagseilere signert Lucas Brenta, Saffier og Scangaard 26 Classic. Sistnevnte minner en del om en tradisjonell folkebåt i designet. Mer moderne dagseilere av typen J/88, Varianta 18, Bavarias B One og Delphia 24 One Design er også på utstilling.

Hanseboot pågår fra 28. Oktober til 3. November, og ligger sentralt plassert i messehallene i byens sentrum.