Kritisk til nye båter

–    For langtur ville jeg valgt en båt fra 70-80-tallet, sier den kjente seileren Christen With.

Publisert

Christen With er kritisk til moderne båter, som han mener er utsatt for broaching når det blåser mye, og som ikke tåler grunnstøting så bra.

–    Personlig ville jeg valgt en båt fra 70-80-tallet for langtur, sa Christen With på et seminar i regi av Seilas i går ettermiddag, og nevnte Gambling, Hero og Ballad som eksempler på gode skrogformer.

–    Smalere akterskip gjør det enklere å styre disse båtene i medvind i store bølger. Moderne båter med bred hekk og flatt undervannskrog går rett og slett for fort, og man risikerer mer brutale broacher, sier den kjente seilmakeren fra With Marine.

Han mener gårsdagens båter også tåler en grunnstøting bedre enn dagens båter. Eldre båter har en skrogform som avlaster kraftige støt bedre enn dagens flatbunnede båter, ifølge With.

Rimeligere

En avgjørende fordel med dagens båter er imidlertid prisen. – På 70-tallet hadde ikke min far hatt råd til en Gambling selv om han hadde solgt hytta i Sandefjord. I dag kan vi få en ny 50-foter for hytta, sa With til et lydhørt publikum på Seilas-seminaret.

Moderne båter med bred hekk og rett baug har også god skrogstabilitet og større fart enn de eldre båtene, men Christen With mener mange av de rimeligste båtene i dag ikke er ordentlig utstyrt.

Går i stykker

–    Jeg ville revet i stykker blokker og sjakler og vinsjer på en standard utstyrt billigbåt om jeg hadde tatt om bord mitt regattamannskap og seilt regatta i litt vind, påstod With. I kategorien rimelige båter med spinkelt utstyr nevnte With Bavaria, Hanse og Beneteau Oceanis.

–    De rimelige båtene kan oppgraderes til regattaseiling, men da må man investere i seil og dekksutstyr. Rimelige båter har ofte også lave master og lite seilareal.  På den måten sparer produsenten også penger på kortere og lettere kjøl, sier With.

Prøveseil

Christen With kom også med et godt råd til deg som skal hente ny båt og seile den hjem. – Sett av noen dager til å prøveseile båten før du setter kursen over havet. Selv med Kongens topptrimmede båt starter vi aldri sesongen med å dra rett ut i kuling. Man må teste rigg og utstyr i lite vind før man gradvis øker belastningen, sier With.

Hva mener du: ER båter fra 80-tallet best for langtur? Sin din mening her.

Se seminarprogrammet til Seilas og Båtliv på Sjøen for alle her.