SENSOR: Sail-sens fra Spinlock lagrer informasjon om hvor hardt seiler er blitt brukt.

Sensor holder kontroll på seilene

Sail-Sens Spinlock har utviklet en dings som festes i seilet, og som lagrer avgjørende data.

Publisert Sist oppdatert
APP: Data fra enheten sendes via Bluetooth. De viser hva slags påkjenninger seilene har blitt utsatt for.

Alt var enklere før. Da var det bare å ta en titt på seilene for å se om de var utblåst, eller ikke. Slik er det ikke lenger. Moderne seil med avanserte fibere holder formen enormt godt, men fibernes stryke blir redusert av flere faktorer. Det gjør at seilet kan plutselig ryke, selv om det ser helt OK ut.  

Flere sensorer

Det er to faktorer som reduserer seilets levetid, UV-stråler og fysiske påkjenninger. Sail-Sense er en liten plastboks som sys på seilet. Enheten veier bare noen gram, men er full av elektronikk. Den har en uv-sensor som registrerer hvor mye seilet er utsatt for sollys. Em tidssensor timene seilet har vært i bruk. Den inneholder også en bevegelessensor som registrerer seilets påkjenninger. Alt lagres i brikken, og dataene kan lases ned via bluetooth med en app. Ut fra disse dataene kan brukeren hente ut seilets helsetilstand. Sail-Sense har et innebygd batteri som skal vare i minst fem år. 

Sonsoren sender også øyeblikksdata som fordeller hva seilet utsettes for under ulike situasjoner. 

Ikke bare for Grand Prix-seilerne

I TP 52-klassen varer forseilet i 30 timer. Det er det lagene spør seilmakeren om å lage. Med en slik sensor, så er det enklere å få et faktabasert grunnlag for hva seilet tåler. Før en viktig regatta, så gjelder det å ha et seil som vil vare hele seilasen. Med en slik brikke, så blir det lettere å forutse om den vil gjøre det, eller ikke.

Men en slik brikke kan også øke tryggheten for turseilere. Å kunne forutse hva seilene du har vil tåle.

Sensoren kan også være aktuell i en garantisak, om seilet ikke lever opp til forventningene.