Mitt hav

SOLO: Eira Naustvik håndterer seilbåten alene, også med spinnaker.

Utfordre deg selv i sommer

Du kan aldri bli utlært i en båt, og det er en del av gleden med seiling for mange. Du kan holde deg sulten på å lære noe nytt og å bli bedre. For å bli god må man innse hva man ikke kan.

Publisert

– Vi er eksperter på å være nybegynnere, uttalte den svenske seileren Peter Gustafsson under et foredrag i Asker Seilforening.

Han ser på seg selv som en middelmådig seiler, men har hele tiden et mål om å lære mer. Det gjør ham god.

Å sette seg mål er bra også for turseiling. Ikke bare nye mål å besøke, men også nye mål for å lære båten bedre å kjenne. Bruke båten på nye måter. Seile om natten, og oppsøke naturhavner. Teste spinnakeren. God kjennskap til båten gir trygghet, og trygghet gjør ferieturen hyggeligere.

Bytt på oppgavene om bord. La alle bli gode. Jeg fikk en overraskelse da jeg spurte min 12 år gamle datter om hun kunne manøvrere båten inn til brygga. Det tok hun langt raskere enn å lære halvstikk for fenderne. Barna må få oppgaver som gjør dem stolte. Da blir de motiverte. Med høy motivasjon, blir ferien vellykket.

Det er en selvfølge at alle om bord har vest, men det bør også være en selvfølge at flere om bord kan manøvrere båten. Hva om skipperen ligger i sjøen, og ingen vet hvordan motoren startes eller seilene tas ned.

Min kone hadde ett år et mål om å dra på jentetur med sine venninner i seilbåten. Året etter var målet å klare å seile alene. De målene nådde hun, og det gjør oss til et bedre seilpar.

Lange strekk kan bli kjedelige, men langt morsommere med seilene oppe. Bruk tiden til å trimme om. Slakk og stram litt på skjøtene, og følg med på loggen på hva som skjer. Seilet skal også ha riktig tvist, og seilets tråder – lusene – viser hvordan vindstrømmen flyr forbi seilet. Tvisten justerer du med skjøtevinkelen. Seilets form kan også gjøres dypere eller flatere ved å stramme på uthall og fall. Ikke vær redd for å leke.

Navigasjon er også gøy. La barna velge ruta, og finn ut når dere er fremme. Last ned en app, slik at mobilen kan brukes til noe som også gir kunnskap på sjøen. Finn også frem havnebøker, og oppdag nye mål.

For å få mer ut av båtferien, er det en fordel å innse at det fremdeles er mye å lære. Gjør som Gustafsson, analyser svakhetene og jobbe bevisst med å lære nye ting.