Rigges opp i løpet av tyve minutter.
Med trapes.
Slør.
Morsom katamaran for hytta

Morsom katamaran for hytta

Dart 16 X er den perfekte hyttebåten for deg som vil lære å seile alene i en katamaran. Etterhvert som du ønsker mer fart kan du enkelt oppgradere båten med gennakerpakke.

Publisert Sist oppdatert

STORT BILDE: Dart 16 X med gennaker. Alle Foto: Ørjan Krogh Hansen.

Dart 16 X er en allround katamaran som byr på mange av de samme opplevelsene som Hobiecaten, men er mer lettseilt og dermed godt egnet for nybegynnere og jolleseilere som ikke har tidligere erfaring med  en- og tomannsbåter på to skrog.

Seilas var med på en kort prøvetur i det indre havnebassenget i Horten etter årets Færderseilas, hvor den knapt fem meter lange Dart-katamaranen var en av båtene som fullførte i den uoffisielle jolle-regattaen. Vinden varierte under prøveturen fra nesten vindstille til to-tre meter per sekund.

Trygg og enkel

Dart 16 X er rigges opp i løpet av femten-tyve minutter, og kan både skyes ut og trekkes opp på en flytebrygge av en voksen person. Båten har, på samme måte som Hobiecat ikke kjøl, og de to rorene på hvert av skrogene slår automatisk opp hvis man skulle komme borti en stein  eller inn på grunt vann. Storseilet er med sine 11 kvadratmeter forholdvis lite, og fraværet av bom gjør at man unngår faren for å få  bommen i hodet ved raske vindskift eller ukontrollerte manøvreringer.

Tåler en støyt

Skrogene er laget i polyethylene, et materiale som tåler mye og som ofte brukes i produksjon av joller som er beregnet på røff hyttebruk. Ulempen med dette materialet er at det er forholdvis tungt.

Tramoplinen som utgjør sitteflaten har god plass til to personer under røft vær, og med litt godviljeogså plass til en tredje person på rolige dager med lite vind. Både seil og ror håndteres enkelt av én person. Rorbladene kan nås fra styreplassen, noe som praktisk med tanke på å fjerne sjøgress, tau eller lignende som kan settes seg fast.

Trapes og gennaker

Båten akselerer raskt opp til fire-fem knops fart med en gang det kommer et lite vinddrag. Importør Bjørn Olsson i Molde forteller at båten har gjort opp til 16 knop på slør med gennaker.

– Selv om båten er beregnet på familie- og nybegynnere, er det mer enn nok å gjøre når man seiler alene med gennaker i friskt vær, forklarer han. Båten er dog ikke fullt rask som konkurrenten Hobicat, innrømmer han.

Dart 16 X har trapes, noe som gjør det ekstra gøy å seile, selv i forholdvis lite vind. Gennakerpakken med seil og gennakerbom er ekstrautstyr, og kan kjøpes og settes på etterhvert som behovet for mer spenning og fart øker.

Dette er en morsom og lettseilt hyttebåt, som senker  nybegynnerterskelen for katamaranseiling både prismessig og kunnskapsmessig.

Tekniske data:

Lengde: 4, 80 m

Bredde: 2, 30 m

Storseil: 11m2

Fokk: 2, 7 m2

Gennaker: 11, 5 m2

Les mer om Dart 16 X på Båtguiden.