Informasjon fra Nesodden Seilforening

Skagen Race, fra en som var der - nesten

Om Skagen race og laks er sjøvettregel 1: La laksen være i vannet.

Anne Kathrine Guttormsen • Flere fra Nesodden seilforening var så heldige å få være crew på «Rollon», en Colin Archer på 50 fot og med en vekt på 38 tonn. Det hjalp lite å knekke tannbørsten for å spare på vekten der altså. Vi representerte Bohuslänske Jaktklubben, og var den eneste skuta i racet.

35 båter kom seg til Skagen. Vi var ikke en av dem, men et eventyr var det lell. Vi seilte i klassen «Full Crew 1» hvor det var 24 påmeldte - og fem båter som kom til Skagen.

Alle om bord var enig om av DNF var hakket tøffere enn DNC.

Hvorfor vi ikke kom til Skagen?

Her kommer laksen inn. Starten gikk 16.10 fra Holmestrand. Vi var en gjeng med mange nautiske mil i bagasjen, på CV`n til crewet var et utall med ARC’er og medaljer fra de største regattaer i inn og utland. Erfarne seilere, med andre ord.

Som mange har fått med seg var det mye vær. Bølger fra alle kanter og vinden lå rundt 12-14 m/s. Vi dundret av gårde med full seilføring.

Det var planlagt middag kl 19.00, og i denne båten skulle man ikke tulle med planer. Laks sto på menyen. To hele fileter skulle stekes i ovnen i 40 minutter, og det skulle være godt med tilbehør.

Kokka satte sjøbein og startet kokkelering. Lukt av laks og store bølger gjorde at hun ble satt ut av spill resten av turen. Hun lærte både at laks egner seg dårlig på tur og at det er dumt å spy mot vinden. Kokkeslasken tok over og fikk maten i ovnen. Det luktet stekt fisk i hele båten, noe som medførte enda flere som ropte på elgen. De fem som var igjen koste seg med stekt laks og potetsalat, men det blir nok «real turmat» neste gang.

Nødhavn

Vi krysset og krysset og krysset. Med to over rekka og en båt som ikke gikk dit vi ville, ble det besluttet å søke nødhavn og vente på litt bedre vind. Vi sov godt i en uthavn i Tønsberg. Tidlig om morgenen satt vi i gang stoppeklokken og var atter på vei til Skagen. Store bølger, sol og mye vind fra riktig retning gjorde at vi marsjet av gårde i opp mot åtte knop. Skipperen la seg litt nedpå, to lå igjen over ripa, men alle var ved godt mot. En stor bølge, vind med store krefter gjorde at vantet til masten trakk med seg rip-bordet som rett og slett spjæret.

Da fokkeslasken skulle vekke skipperen luktet det diesel. Skipperen kom seg på beina. Det var meldt 22 m/s i Skagen, og vi ble rett og slett enig om å gå inn til Grebbestad. Der traff vi flere nesoddinger som hadde søkt nødhavn. Det ble middag på en fin restaurant og hæla i taket resten av kvelden. En fin tur. Men husk: Ikke stekt laks når du seiler regatta.

Lederen har ordet

Kjære medlemmer og andre interesserte. Vi har lagt bak oss en aktiv vårsesong på alle områder.

Riktignok skulle vi sett langt flere på start av våre kjølbåter på våre onsdagsregattaer. Jolleseilerne har derimot hatt en god sesong med stor aktivitet, og våre konkurranseseilere har gjort det bra på regattabanene. En godt drevet jollegruppe, sammen med våre dyktige trenere er kjernen i vårt arbeid.

Havna er oppgradert med nødvendige reparasjonsarbeider, til glede og trygghet for våre leietagere og besøkende. Vi ser frem til mange besøkende til vår solrike og flotte havn i sommer! De vil også oppleve et skinnende nymalt klubbhus, hvor vertskapet vil holde kiosken åpen for is glade gjester.

Når dere leser dette, er vi godt i gang med våre tradisjonelle seilcamper gjennom sommeren. Et populært tilbud for barn og unge, som også er et flott rekrutteringstiltak for oss. Lysten til å seile begynner ofte med en slik anledning hvor båt, trygge rammer og gode trenere er til stede. Morsomt og sosialt er det også.

I år er det 60. gang Nesodden Høstcup arrangeres. Planene for jubileumsregattaen er godt i gang. Helgen 24. - 25. september blir det seilaser på både bane og distanse. Lørdagskvelden blir det tradisjonen tro seilerfest i Fabrikkbygningen. Og det blir tilbudt frokost og lunsjpakker.

Kunngjøringen ligger klar på Manage2Sail. Arrangementet krever en samlet innsats fra mange av oss i foreningen. Jeg oppfordrer til en ja-innstilling når du blir spurt om å bidra. Takk nok en gang til North Sails, som stiller opp som sponsor og velkommen til North Sails Nesodden Høstcup.

Takk til dere alle for innsatsene dere legger ned til foreningens beste, og riktig god sommer.

PS: Informasjonsutvalget har til vår alles glede blåst liv i BluePeter, hvor vi som medlemmer får nytt om smått og stort på en informativ og morsom måte.

Cato Zahl Pedersen, leder

Drøbak jollecup

Nest siste helg i mai var en stor gjeng fra Nesodden aktive i Drøbak. Våre venner i Drøbak med Henno & Co serverte både et lass med vafler og et flott arrangement!

På banen utenfor Husvikholmen var Sofie, Marie, Jonte, Marthe og Olai aktive (U10). På banen syd av Oscarsborg var Isak, Daniel, Eva, Louise, Mikkel og Anders raske rundt bøyene.

Lørdagen bød på regn, vindstille og utsettelse. U10 fikk to starter. U12/U15 fikk en start, men vinden løyet og strømmen gjorde at første lens også ble den siste, halvveis til bunnmerket.

Søndagen ble kjempeflott med fire race for U12/U15 og hele syv race for U10.

Alle reiste hjem med premie, takk for en kjempefin helg med mye god seiling!

Ole Marius Nygaard

Steilene 3 dagers

Som et alternativ til Skagen race arrangere vi Steilene 3 dagers.

Øyvind Degnes • Dette er en regatta der man trimmer seil og prøver å seile fort og høyt og alt det der, men med et høyt innslag av lave skuldre, unger, barnebarn, og slikt som alltid gir en god seilas. Rating beregnes ut fra de seil man velger å bruke underveis, lite spinnakere opp denne gangen.

Starten gikk i lette vinder mot Sandspollen, der Soma gikk i mål som første båt. I år lå vi ved brygga syd i bukta og der var det et «fugleberg» av unger fra vi kom til vi dro. Vi var fornøyde med å ligge til land da det kom noen kraftige vindkast ut på sen ettermiddag. Mat og premieutdeling på brygga.

Deretter bar det til Holmestrand, som var en topp havn. Siste etappe gikk fra Holmestrand til Son. Det ble friskt på slutten, men alle kom til mål og alle var enig om at denne regattaen er noe for seg sjøl! Tre båter fikk samme poengsum, men etter diverse finregning og nye lister ble det XO med Stein og Inger Tuv som tok førsteplassen

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.