AVDELING FOR TAPT OG FUNNET

Noen som eier denne jollen?
Noen som eier denne jollen?

Noen som eier denne jollen?

Jollen ble funnet halvt nedsunket mellom Håøya og Oscarsborg.

Publisert Sist oppdatert

– Det må være noen som er glad i denne søte jollen her. Den har jo nylig fått to nye bordganger ser det ut for, sier Per Ferskaug til SEILmagasinet.

Nylig var han på tur sammen med noen venner da mannskapet, Jon Erik Jevanord, ble oppmerksom på noe som stakk opp over vannet i sundet mellom Håøya og Oscarsborg i Oslofjorden. Det viste seg å være stevnen på en jolle som stakk opp over vannspeilet, og da de fikk tatt den på slep og tømt den for vann, ble de klar over hva de hadde plukket opp:

En 8–9 fots nordlandsjolle med to tofter og to par åregafler.

UTROLIG. – Det merkelige er at jollen må ha ligget slik i vannet i lengre tid, for de delene av skroget som var under vannet, var fullt av rur. Utrolig at ingen har oppdaget den – eller seilt på den – før. Det var høylys dag, klar sikt og stor båttrafikk da vi fant den, sier Ferskaug, som lar tankene gli hen på et annet scenarie:

– Hvis noen for eksempel skulle finne på å legge på svøm fra Oscarsborg til Håøya, så forteller dette meg at det ikke ville vært mange som hadde sett vedkommende!

EN EIER? Nå ligger jollen i Nærsnes i Røyken og Per Ferskaug lurer på hvem det egentlig er som eier denne «søte jolla», som han kaller den. Han forteller at det står et navn på akterspeilet.

–Og nettopp det vil være nøkkelen til å identifisere eieren, sier han og vil ikke røpe navnet.

Selv har han forsøkt å ro jollen, men den er finurlig konstruert for at den skal ros av to eller fire personer. Sitter man på en av toftene og ror alene, er båten i fullstendig ubalanse.

– Den er såpass bredmaget at det er plass til å sitte to ved siden av hverandre på hver tofte å ro den, sier han.

Kjenner du jollen vil Per Ferskaug gjerne et det taes kontakt med ham.