Shetland-guide

Nordsjøens fascinerende ansikter
Nordsjøens fascinerende ansikter

Nordsjøens fascinerende ansikter

Mange vender tilbake til Nordsjøen – gang etter gang.

Publisert

Vikingene seilte over Nordsjøen i små, lave båter. Gang etter gang seilte de i vesterled til øyene i vest – og etter hvert enda lenger. Og vi gjør det stadig nå også. Hvert år setter et antall båter ut med kurs 270 grader eller så for å krysse Nordsjøen og gjenoppdage Shetland, Orknøyene, Færøyene og kanskje Skottland.

HAVET ENDRER SEG. – Historiene er like mange som det er seilere, og det er veldig mange som vender tilbake uansett hvor skremmende den første turen har vært. Seilere har befriende kort hukommelse, og drømmen om å seile inn til nye kyster, selv om en har vært der før – og over et hav – er ofte sterk. For havet endrer seg og gir alltid seilerne en helt ny opplevelse, skriver Jon Amtrup i SEILmagasinets nyeste utgave (nr. 2/2015).

Amtrup har selv seilt over Nordsjøen en rekke ganger, og i artikkelen referer han også til andre, erfarne seilere. Han gir en rekke råd og tips til dem som planlegger å seile over Nordsjøen. Det heter seg gjerne slik at mestrer du Nordsjøen, mestrer du det meste av hva du kan møte i løpet av en jordomseiling. Det er ikke uten grunn at mange som går i tanker om en langtur, tar seg en prøvetur ut i Nordsjøen.

– Jeg har forsøkt å lage en liten guide til dem som vil seile over Nordsjøen, sier Amtrup.

SHETLAND RACE. Mange velger å seile over Nordsjøen i flokk og følge, og årlig går Shetland Race som gir en god anledning til det. Påmelding til seilasen foregår nå, og foreløpig har seilere i 15 båter valgt å ta overfarten på denne måten. Sannsynlig blir antallet nærmere 50 båter når seilasen starter 24. juni.