VERDENSTOPP: Damián Borrás Camps er en av verdens mest meritterte Snipe-seilere. Før NM vil norske seilere kunne ta del i alt han kan om seiling.

Verdenstopp coacher NM-seilere

Vil du toppe formen før NM i Snipe, har du mulighet til å få hjelp fra en av verdens beste Snipe-seilere i uken før mesterskapet.

1. til 3. juli er det duket for norgesmesterskapet i Snipe med Bærum Seilforening som vertsskap. Det er et mesterskap som rommer hele den norske Snipe-flåten; fra de mest fullbefarne med mange internasjonale mesterskap i bagasjen – til ganske så ferske seilere. En av dem som kommer til mesterskapet er den spanske seileren Damián Borrás Camps. Han har vunnet atskillige mesterskapstitler, og han har også vært coach for spanske seilere i OL.

Besøket i Norge er todelt. Selv skal han delta – utenfor selve medalje-konkurransen – sammen med Alexandra Wang fra Åsgårdstrand. Men uken før mesterskapet vil han bruke til å gi de som ønsker å spisse formen før NM, et ekstra puff.

SAMMEN: Alexandra Wang skal seile sammen med Damián Borrás Camps i NM.

– Det er noe han har gjort før NM mange ganger før, og det er noe mange har benyttet seg av. Mot et honorar til Damian kan man booke treningstimer med ham og lære Snipe-tricks av ham en til en. Det er en del seilere på listen allerede, og det er mange som har lært mye om seiling av ham når han har vært her i Norge, sier en av veteranenene i det norske Snipe-miljøet, Janett Krefting.

Hun forteller at hun selv har hatt mange oppgjør ute på regattabanen mot den spanske seileren.

– Særlig da jeg seilte sammen med Kristoffer Spone på 1990-tallet. Da stod ofte kampen om medaljene mellom Damian og oss.

Vi ha med alle etternølere

Janett seilte også i mange år sammen med Snipe-legenden Birger «Bigga» Jansen, som ikke bare var en glitrende seiler. Han var også en mester til å rekruttere seilere til Snipe-miljøet.

– Ja, savnet av Bigga merkes, sier Janett, og retter blikket mot deltagerlisten i det kommende NM-et.

På det meste har norgesmesterskapet i Snipe talt 88 båter. Deltagerlisten til årets NM teller foreløpig 29 båter, men Janett håper det blir enda flere innen mesterskapet starter 1. juli. Å ta en runde med den spanske treneren og seileren, mener hun kan gi etternølere verdifull trening og trygghet for å komme over bøygen som det er å melde seg på til NM.

– Jeg tenker at det også vil være mange andre som bør kunne dra nytte av Damián, for eksempel mange unge trenere som vil kunne se hvordan en trener i verdensklasse jobber, sier Janett Krefting.

Mestermøte i NM

Selv skal hun seile sammen med Reidar Berthelsen i norgesmesterskapet, og nylig ble de nummer tre i en stor regatta i Espegærde i Danmark. Vinnere ble Totto Hartmann som for anledningen seilte sammen med Alexandra Wang.

DUO: Janett Krefting og Reidar Berthelsen er blitt en sterk og erfaren Snipe-duo. Janett er Norges mestvinnende kvinnelige NM-seiler.

– Totto har tilbrakt mange timer sammen med Damian, og han må finne seg i å være en av favorittene i årets NM, sier Janett Krefting.

Med i favoritt-sjiktet er også uten tvil Karl Otto og Maren Magda Book fra Åsgårdstrand, og Jostein og Asbjørn Grødem fra samme forening. I 2021 vant Karl Otto og Maren Magda NM-gull mens Jostein var opptatt med å seile seilsportsliga. Fra 2015 til 2018 vant brødrene Grødem fire NM på rad.

I år er det duket for et virkelig mestermøtet mellom de to lagene fra Åsgårdstrand.