Norske båter i USA

 At IOD og Knarr har etablert sterke klasser i USA er velkjent, men en Kragerøterne på Long Island Sound hører utvilsomt med til skjeldenhetene.

Publisert

Norskamerikaneren Hans Jørgen Øen har oppretholdt kontakten med norske båtbyggertradisjoner. Ikke bare har han egenhendig bygget denne flotte Kragerøterna som han seiler med på Long Island Sound utenfor seilforeningen sin i Larchmont. Han har også i en årrekke eid og konkurrert i 6 meteren Elizabeth X, som Finn Ferner tok olympisk sølv med i Helsinki i 1952.

I motsetning til Kragerøterna som ikke har etablert egen klasse i USA, har Kutteren slått an i seilermiljøet på sjøene i Midtvesten. 13 kvadratmeteren som Erling Kristoffersen konstruerte tidlig på femtitallet ble etablert i USA midt på sekstitallet da en serie båter, bygd hos Aanon Kittelsen i Risør ble eksportert til USA. Båtene er godt tatt vare på og seiler fremdeles.

Nå vil Øen gjerne se nok en norsk klassebåt i USA og båten han har sett seg ut er den klassiske 12.5 kvm. Det er neppe nok norske båter til salgs til at han kan etablere en egen klasse. Kanskje er løsningen å produsere båter i plast. Både Andunge, Knarr, Drake og IOD har hatt suksess med overgangen fra tre til plast og gamle trebåter er fremdeles konkurransedyktige.