Vendee Globe

Ny spenning i racet

Etter å ha ligget 800 nm bak, har Alex Thomson nå redusert avstanden til Armel Le Cléac'h til bare 100 nm. og han seiler dobbelt så fort som franskmannen.

Publisert Sist oppdatert

Det gikk som Francois Gabart spådde da landsmannen Armel Le Cléac'h passerte Kapp Horn: - Den neste uken blir kritisk, og jeg håper for speningen i racets skyld at Alex tar skikkelig innpå.

Nå sitter Le Cléac’h fast i et høytrykk utenfor Uruguai og han taper forspranget big time til Alex Thomson som nå attpåtil seiler dobbelt så fort som franskmannen. Briten har også fordelen at han kan se hvor det er mulig å seile utenom høytrykket der konkurrenten bare må se at ledelsen er i ferd med å forsvinne. Denne situasjonen vil endre seg, men før det kan tetkampen være snudd opp ned.

Gabart spår at årets Vendee Globe seilas vil bli avgjort når båtene er forbi Brasil og inne i den sørøstlige passatvinden som ikke byr på de samme utfordringer og trykkforskjeller seilerne nå opplever. Den som får passatvinden først har den beste seierssjansen, mener han.

Det er nok å minne om at Ellen MacArthur ved Kapp Horn lå 600 nm bak Michel Desjoyeaux i 2002/3 regattaen og faktisk på et tidspunkt var foran den franske seilerlegenden før hun tapte hårfint mot slutten av racet.

Le Cléac'h er kjent fort å ha sterk psyke og vil neppe gi seg uten sverdslag. Nå har han imidlertid ikke annet valg enn å gjøre det beste ut av situasjonen. Seile båten så godt han kan og håpe på det beste. Blir det sydøsten som vi dominere i avslutningen vil heller ikke Thomsom være hemmet av tapet av høyre foil.

Dette blir spennende. De neste 100 milene kan være avgjørende. Følg med!