Volvo Ocean Race

February 24, 2015. Leg 4 to Auckland onboard Team SCA. Day 16. Liz Wardley, Abby Ehler and Sally Barkow.
February 24, 2015. Leg 4 to Auckland onboard Team SCA. Day 16. Liz Wardley, Abby Ehler and Sally Barkow.

Nye regler skal sikre flere kvinner i seilasen

Vil redusere antall menn og gi insentiver for lag med blandet mannskap

Publisert Sist oppdatert

I den første av ti viktige annonseringer over de neste to ukene tar Volvo Ocean Race nå viktige grep for å få flere kvinner i regattaen. Målet er å gjøre det mulig for flere kvinnelige seilere på toppnivå å delta i regattaen i 2017–18. En regelendring vi redusere antall mannlige seilere til syv, mens blandete lag og rene jentelag vil få fordeler i antall.

Flere kombinasjoner

Et lag kan nå bestå av syv mann, syv mann pluss en eller to kvinner, fem menn og fem kvinner, syv kvinner pluss en eller to menn, eller 11 kvinner. Lagene vil kunne endre sammensetting fra en etappe til en annen, men vil måtte ha sammen kombinasjon i havneseilasen som i den foregående etappen – med unntak av at et lag med syv mann på havsetappen kan ta med en kvinne i tillegg til havneseilasen.

Må trene med de beste

– Dersom kvinner som driver med havseilas skal kunne konkurrere med de beste må de trene med de beste, kommenterer Ian Walker, vinner av Volvo Ocean Race 2014–15.

– Det blir tøft for et lag på syv å konkurrere med et lag som har åtte eller ni seilere om bord. Dette vil gjøre det lønnsomt å stille med blandet mannskap og vil være en fantastisk plattform for læring, sier han. 

I kjølvannet av Team SCA

Regelendringen kommer i kjølvannet av Team SCAs 2014–15-prosjekt der et rent jentelag tok tredjeplassen sammenlagt i havneseilasene og ble det første til å vinne en etappe i selve racet.

– Seiling er av de få idrettsgerner der det er mulig å kombinere et lag med utøvere av begge kjønn, sier Volvo Ocean Race-sjefen, Mark Turner. 

– Dette vil gjøre det mulig for lag med jenter å konkurrere på samme vilkår, sier han.

– Team SCA gjorde en super jobb for å skape interesse for regattaen blant kvinnelige seilere. Etter 12 år med bare én kvinnelig deltager, Adrienne Cahalan, »Brasil 1», på første etappe i 2005–06, er vi nå fast bestemt på å bygge videre på dette for å få de beste seilerne, det være seg menn eller kvinner, til regattaen. Vi bruker mannskapsreglene til å oppmuntre skippere til å ta med kvinner om bord, men vi håper at vi i fremtiden ikke skal behøve slike regler. I dag er det imidlertid nødvendig å gi sterke insentiver for å drive seilsporten videre mot kjønnsmessig balanse, sier Turner.   

100 kvinner mot 1000 menn

Regattaen, som i disse dager har eksistert i 43 år, har en lang historie med kvinnelige seilere. I alt har med enn 100 kvinner deltatt i Whitbread aller Volvo Ocean Race siden 1973, mens deltagerantallet for menn er mer enn 1000. 

Populært blant kvinneseilere

Nyheten har allerede slått godt an hos kvinnelige seilere.

– Siste regatta viste at vi kunne konkurrere på tilnærmet samme nivå under gitte forhold, sier Dee Caffari MBE, som seilte med Team SCA i 2014–15 og som i 2006 ble den første kvinnelig seileren som fullførete en non stop-seilas rundt jorden mot vest. 

– Jeg er entusiastisk overfor konseptet med blandete lag og er sikker på at det finnes nok av kvinner som kan vise at de fortjener en plass om bord, sier hun.

Den neste jorden rundt-regattaen vil også opprettholde ungdomsandelen om bord, ved at minst to av mannskapet skal være under 30 år ved avslutningen av racet.