Forminsket Folkebåt
Forminsket Folkebåt
Forminsket Folkebåt
MF-båten har sjarm.

Forminsket Folkebåt

Nicanders satser på en liten dagseiler med tradisjonelle linjer. Vi har prøveseilt.

Publisert Sist oppdatert

MF-båten står for Mini-Folkebåt. Båten er en nyhet undr Öppna Varv og vi fikk prøveseile.

Landstedsbåt

MF-båten er utviklet for folk som ønsker en enkel og billig båt for å komme seg ut på fjorden med. Den har en liten hytte som gjør at to personer også kan overnatte i den. Perfekt for barna, eller en liten overnattingstur i fint vær.

Ikke helt Folkebåt

Verftet har jobbet hardt med formen som gir inntrykk av en klinkbygget båt. Du kjenner igjen linjene fra Folkebåten, men skroget er bredere i forhold til lengden enn orginalen. På land ser du også at bunnen er flatere, men mini-utgaven har fremdeles en lang kjøl, avsluttet med roret.

Gammeldags på godt og vondt

Å skape en ny båt basert på gamle ideer gjør også at man ikke før alle fordelene en moderne båt har. Cockpiten er dyp slik den skal være på slike båter, men det gjør også at den ikke er selvlensende, noe som gjør at du må pumpe om du får sjø inn, eller om du glemmer å legge over cockpitrekket når du forlater båten.

Seiler bra

Vi seilte båten utenfor Ellös i 4-5 m/s vind. Vi smakte også litt på bølgene nord for Gullholmen. Jeg hadde fryktet at det store våte arealet skulle hindre båtens egenskaper under seil, men båten gled lett gjennom vannet, og var morsom å seile. Båten er også godt balansert. Høyden er også fin, vi slå rundt 80 grader. Båten er raskt opp i fire knop, men noe særlig over fem fikk vi ikke på loggen, men den korte vannlinjen setter en stopper for maksimalfarten.

    I bølgene stoppet farten opp, og jeg merket at bunnen er flatere enn originalen.

Best for to

Cockpitbrønnen er ganske kort fordi verftet har forsøkt å gjøre det mulig å oppholde seg under dekk. Men selv med en liten hytte på dekk er det ikke sittehøyde under dekk. Du må krype inn, men der finner du to OK køyer. Du sitter godt to i cockpiten, toppen tre, men her er det ikke plass til slekt og venner.

Enkel båt

Nicanders har forsøkt å holde prisen nede. En teaklist langs rekka og et flott teaksete i cockpiten er alt hva man finner av luksus. Båten koster 285 000 svenske kroner inkludert seil. Seilene er levert fra North, men er av enklere type. Om bord i testbåten var det også en enkel el-påhenger. Med den går båten 2-3 knop, og batteriet vil vare fire timer. Perfekt inn og ut av havn, men ikke for å banke mot kraftig vind.