Tre skrog for økt fart og stabilitet

Neel 45 er noe så uvanlig som en turtrimaran.

Publisert Sist oppdatert

Neel er et nytt fransk verft lokalisert i La Rochelle. For noen år siden ble Neel 50 lansert, og i vinter fulgte verftet opp med en lillesøter på 45 fot, basert på samme ideer.

Tryggere med tre

Katamaraner er svært stabile så lenge begge skrogene er i vannet, men når først ett skrog løfter, så skal det ikke mye til før en katamaran kullseiler. Heldigvis skjer det svært sjeldent, og en av grunnene til det er at turkatamaraner er underriggete.

En trimaran kan krenge mye mer før stabiliteten minker. Det er ikke noe problem å seile med lo skrog over vann. På grunn av at det skal mer til for å få en trimaran til å kullseile, så kan disse også utstyres med mer seil, og seiles tøffere.

Bygget i høyden

Det unike med Neel er at de har utnyttet hele arealet mellom skrogene til boareal, akkurat slik som det gjøres på turkatamaraner. For å få det til blir også overbygget høyt. For å oppnå bedre ytelse, er sideskrogene nærmest tomme, kun utstyrt med køyer, men nedgang fra luke i dekk. Det meste av vekten fra innredningen er samlet rundt senterskroget.

Du finner mer info om Neel 45 her.

Noen data

Lengde 13.50 m


Bredde 8.50 m


Dybde 1.20 m


Mastehøyde 19.15 m


Vekt 6.5 Tonn


Selvslående fokk 20 m²


Genua 46 m²


Storseil 60 m²


Motor 55 hk Volvo Penta

Vann 600 L


Diesel 300 L


Design JOUBERT NIVELT MERCIER

Konsept Eric Bruneel