X-Yachts nye lille

X-34 er på snarvisitt fra Danmark for å vise seg frem på Båter i Sjøen. Vi har tatt en titt.

Publisert

Sammenlignet med hva som blir solgt i dag er ikke 34-fot noen stor båt. Når den også er laget for å seile fort blir volumet under dekk ikke noe å skryte av. For å få en vellykket båt må plass disponeringen stemme. Det har X-Yachts klart med sin nyhet. De har ikke falt for fristelsen på å lage en tre-lugars versjon. Det er bra, fordi båten er for liten. Skroget er smalt i forskipet, men fyldig i hekken.

Bygget for seiling

X-yachts er best på dekksutstyr, og båten har alle detaljer som erfarende seilere ønsker. Ingen tvil om at danskene kan sine saker. X-34 har tyskerskjøte. Det gjør cockpiten mer ryddig. Denne løsningen har tidligere vært kun å se på større båter.

Båten skal i følge Otto Backe, være stivere enn sine søstere takket være økt skrogstabilitet.

Fin cockpit

X-yachts har valgt en delvis åpen hekk. Det gjør plassen i cockpiten større. Verftet har også gjort cockpiten ekstra bred ved rattet slik at det går greit å komme seg rundt, selv med et stort ratt.

Flott planløsning

X-34 har en konvensjonell innredning. Forpiggen er smal, men helt grei for størrelsen. Salongen er plassert ganske langt frem, langt foran båtens bredeste punkt. Fordi vantene er festet i skrogets yterside finnes det ingen røstjern som stjeler plass under dekk. Det gjør at salongen blir maksimalt utnyttet. Ryggputene fjernes lett som gjør salongbenkene til gode sjøkøyer.

Byssa er stor nok, og godt utnyttet. Kartbordet er også stort.

    Akterlugaren kan fort bli trange i båter av denne størrelsen. I X-34 er den OK, takket være at køya er senket lavt, slik at høyden opp mot bunnen av cockpiten blir stor nok. Badet er også godkjent, og har et våt tøy skap i akterkant.