X-Yachts til under millionen

Xp 33 vil appellere til sporty seilere. Innredningen blir enkel og prisen hyggelig.

Publisert Sist oppdatert

Xp 33 vil komme på vannet til vinteren og første båt til Norge vil komme våren 2013. – Forhandlerne fikk vite om nyheten rett før Påske, og to timer bestilte jeg en båt. I løpet av de to timene var det solgt fem båter, forteller Otto Backe.

– I følge Fare Vela som var først ute med nyheten så blir Xp 33 en viktig modell for verftet i disse krisetider.

Tilbake til røttene

Det har vært en stor etterspørsel etter en mindre modell i Xp-serien, forteller Otto Backe. Båten blir på mange måter en moderne X-99, men mye stivere. Båten vil veie 4,3 tonn, og 1,7 tonn vil ligge i kjølen. Xp 33 blir en gennakerbåt med inntrekkbart baugspryd. Den vil også få rorkult. Dette for å spare verdifull vekt i hekken. Ut fra tegningene kan det virke som at rorkulten ikke står på rorstammen, men flyttet bakover for å frigjøre plass i cockpiten, og for å få rorkulten bak løygangen.

Båten kan også leveres med karbonrigg. Med dyp kjøl og karbonrigg vil båten veie kun 4 tonn.

Enkel under dekk

Vekt og pris er prioritert. Båten får mange køyeplasser. Planløsningen blir ikke ulik X-35. Båten får to brede køyer under cockpiten, men ingen dører. Byssa og kartbordet blir plassert på hver sin side mellom akterkøyene og salongen. I standardutgave blir båten levert med tom forpigg. Toalettet er plassert foran hovedskottet, og det vil være mulig å få båten levert med køyer i forpiggen.

– Jeg har ikke fått noen data på hvor rask båten blir, men alt tyder på at dette blir en svært morsom seilbåt, forteller Otto Backe til Seilas. Båtens pris vil ligge rett under en million norske kroner med moms, forteller den entusiastiske forhandleren til Seilas.

Noen data

Lengde 9,99
 m

Vannlinje 8,86
 m

Bredde 3,21
 m

Dybde 1,90/2,10
 m

Vekt 4300 kg

Ballast 1700 kg

Storseil: 34,4/37 kvm

Genua 106%: 28,2 kvm


Spinnaker AP: 86,5 kvm

Motor 20 hk